Zdravje
27178 ogledov

Končno: Velika novost pri napotnicah

napotnice Žurnal24 Šop napotnic.
Sprejeta so bila nova pravila glede izdaje napotnic, ki so se jih razveselili tudi v Zdravniški zbornici.

Od 10. septembra bodo v veljavo stopile spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, točneje nove določbe glede napotnic

Na napotnicah, izdanih po 10. septembru, ne bo več naveden obseg pooblastil. Štelo se bo, da ima napotni zdravnik samodejno vsa pooblastila.

Drugače bo tudi glede časovne veljavnosti. Napotnice bodo namreč zdaj veljale do zaključka zdravljenja, brez vmesnega obnavljanja. Napotnica bo veljala, dokler je napotni zdravnik ne zaključi, kar bo storil, ko bo izvedel zdravstvene storitve, povezane z zdravstvenim stanjem, za katere je bila izstavljena napotnica, vključno z morebitnimi operativnimi posegi in kontrolnimi pregledi. Če napotni zdravnik napotnice ne bo zaključil sam (npr. bo to pozabil), bo napotnica samodejno zaključena po preteku dveletnega roka, šteto od zadnje zdravstvene storitve, opravljene na podlagi te napotnice.

Če v času veljavnosti napotnice pride do akutnega poslabšanja zdravstvenega stanja, ki zahteva predčasno obravnavo pri napotnem zdravniku, bo potrebna komunikacija med izbranim osebnim zdravnikom (izdajateljem napotnice) in specialistom (napotnim zdravnikom). 

Vključene tudi stare, dovoljeno veriženje

Nova ureditev se bo uporabila tudi za napotnice, ki so bile izdane pred 10. septembrom in jim veljavnost pred tem še ni potekla, in sicer ne glede na obseg pooblastil in obdobje veljavnosti, ki je določeno na teh predhodno izdanih napotnicah. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že pričel s transformacijo teh napotnic, kar pomeni, da bodo do 10. septembru vse stare napotnice, ki jim obdobje veljavnosti še ni poteklo, transformirane v napotnice do zaključka zdravljenja z vsemi pooblastili.

Določba dosedanjega sedmega odstavka 176. člena pravil, ki je prepovedovala "veriženje napotnic" – prepoved, da bi napotni zdravnik v primeru nadaljnje napotitve zavarovane osebe na drugega napotnega zdravnika prenesel tudi pooblastilo za nadaljnje napotitve zavarovane osebe, je črtana, saj se je takšna prepoved v praksi izkazala za nepotrebno.

Veselje pri zdravnikih

"Zdravniki specialisti primarnega nivoja pozdravljamo spremembe pri izdaji napotnic, ki jih aktivno predlagamo že zadnjih 15 let. Bolniki za specialistično spremljanje kronične bolezni ne bodo več potrebovali kontrolnih napotnic. Napotitev bo veljala toliko časa, dokler zdravnik klinični specialist ne bo ugotovil, da je zdravljenje zaključeno," so zapisali v Zdravniški zbornici.

"To pomeni manj skrbi za bolnike in prvi korak k administrativni razbremenitvi primarnega zdravstva. Pričakujemo dodatne korake v to smer," so še dodali v zdravniški organizaciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 14:58 26.avgust 2024.

    Dovolite ,da spomnim ZZ glede digitalizacije zdravstva ! Rečeno je bilo ,da se bodo stvari za pacienta urejale digitalno glede na potek bolezni in ne potrebujemo gore dokumentacije seboj nositi ! V resnici to ne drži saj administratorka zahteva ambulantni ...prikaži več karton pacienta ob prijavi v ambulanti .

  • Avatar Leon
    Leon 14:51 26.avgust 2024.

    Zdravniška zbornica .....ojoj ....gospa predsednica je izjavila ,da ne potrebujemo uvoza zobozdravnikov iz drugih držav (predvsem iz bivše juge) ,ker imamo dovolj svojih .....ampak ti ne želijo delati v javnih zavodih ! Amen .

  • miho 14:17 26.avgust 2024.

    Kaj pa, če bom želel zamenjati zdravnika, h katerem hodim na kontrole? Ker z zdravnikom, h katerem sem bil s strani osebne zdravnice prvotno napoten, nisem bil zadovoljen, sem šel na naslednje kontrole k drugem zdravniku, s katerim sem bil ...prikaži večl zadovoljen. Ali zdaj to ne bo več mogoče?