Kava je ena od najbolj priljubljenih pijač na svetu, vendar so dokazi o njenih učinkih na zdravje različni. Nekatere študije so pokazale, da kava zmanjšuje možnosti za nastanek raka, druge prikazujejo, da je v primeru pitja vroče kave možnosti za nastanek raka več.
Ob pitju vroče kave poškodujemo tkiva v grlu, kar teoretično pomeni, da so ogroženi tudi ljubitelji čaja, poroča MailOnline.
Strokovnjaki Univerze v Cambridgeu so se raziskave lotili z drugačnim statističnim pristopom, svoje ugotovitve pa so objavili v reviji Clinical Nutrition. V raziskavo je bilo vključenih več kot 360.000 ljudi iz Velike Britanije in Finske. Osredotočili so se na njihov genetski zapis, jih opazovali enajst let in jih povezovali s tveganjem za razvoj 22 vrst raka.
Ogroženi tudi ljubitelji čaja
Opazili so, da osebe, ki pijejo veliko kave, običajno pijejo tudi več alkohola, kar bi lahko zvišalo možnost za nastanek raka. Ugotovili pa so tudi, da je pri ljudeh, ki so genetsko nagnjenji k pitju kave, možnost, da zbolijo za rakom na jajčnikih trikrat večja, pri drugih vrstah raka pa takšne povezave ni bilo.
Raziskava je tako pokazala, da pitje kave načeloma ne povečuje možnosti za nastanek raka, saj se je tveganje povečalo ne samo pri ljubiteljih kave, ampak tudi pri ljubiteljih drugih vročih pijač. To nakazuje, da je težava v pijačah ki so vroče.
To raziskavo podpira tudi študija, izvedena leta 2019, ki je pokazala, da pitje čaja pri temperaturi nad 60 stopinj Celzija povečuje tveganje za nastanek raka na požiralniku. Pomembno je upoštevati, da študija ne dokazuje povezave med kavo in rakom požiralnika, temveč le zagotavlja močne dokaze, da povezava obstaja.