Zdravje
496 ogledov

Okužbe dihal: Ta cepljenja so brezplačna, imamo še eno cepivo

cepljenje covid-19 slovenija Profimedia
Eno cepljenje priporočajo čisto vsem prebivalcem, nekaterim svetujejo še druga cepljenja.

"Še pred sezono pogostih okužb dihal priporočamo določena cepljenja, ki zmanjšajo možnost, da bi zboleli, ter preprečujejo težji potek bolezni, resne zaplete in potrebo po zdravljenju v bolnišnici. Cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem. Nekaterim prebivalcem pa se priporočajo tudi druga cepljenja, kot so cepljenje proti covidu-19, proti pnevmokoknim okužbam in proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV)," sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)

Priporočajo ga vsem, še zlasti pa ...

"V jesensko-zimskem obdobju so pogostejše virusne okužbe dihal, pri čemer je nekatere od njih možno preprečiti s cepljenjem. Cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti gripi je treba opraviti vsako leto," opisujejo na NIJZ. 

Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih hkrati s cepljenjem proti gripi priporočajo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Cepljenje proti covidu-19 se za jesen 2024 priporočajo tistim z večjim tveganjem za težji potek covida-19, to so oskrbovanci domov za starejše občane/socialno varstvenih zavodov, posebej ranljivi kronični bolniki ter osebe, stare 65 let ali več. Cepljenje proti RSV priporočajo nosečnicam, zanje je brezplačno, pa tudi osebam, starim 60 let in več, za katere pa je cepljenje proti RSV samoplačniško.

Ker pa okužbe dihal povzročajo tudi drugi virusi, proti katerim se ni mogoče zaščititi s cepljenjem, priporočajo tudi upoštevanje preprostih pravil, kot so redno umivanje rok, prezračevanje prostorov, kašljanje in kihanje v rokav ali robček, ter da ob znakih okužbe ostanemo doma. 

Cepljenje proti gripi je brezplačno (za zavarovane osebe)

V Sloveniji za gripo na leto zboli med 100.000 in 200.000 oseb, lahko je nevarna, če pride do zapletov. Cepljenje priporočajo vsem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo.

Cepljenje poti gripi torej priporočamo vsem prebivalcem in je tudi za vse prebivalce, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, brezplačno.

NIJZ

Čeprav gripa pri mladih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih, pa pri ranljivih skupinah prebivalstva lahko poteka težje, s pogostimi zapleti kot so virusne in bakterijske pljučnice in tudi z višjo smrtnostjo. Pri kroničnih bolnikih pride lahko tudi do poslabšanja osnovne bolezni.

Cepljenje proti gripi je še posebej priporočajo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni.

To so:

  • starejši odrasli (osebe, stare 65 let in več),
  • kronični bolniki,
  • osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥40; pri otrocih ITM ≥ 95 percentil glede na starost in spol),
  • majhni otroci (od 6 do 23 mesecev starosti),
  • nosečnice.

Cepljenje posebej priporočajo tudi za družinske člane oseb, ki imajo večje tveganje za težak potek gripe, ter vsem, ki so v stiku s temi osebami.

Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni: "Zato se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu običajno že prenizka," opisujejo. 

Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse prebivalce z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem in se lahko opravi pri izbranem osebnemu zdravniku, drugem zdravniku (npr. v ambulantah za cepljenje v nekaterih zdravstvenih ustanovah) ter na območnih enotah NIJZ. Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ se je treba vnaprej naročiti.

Kontaktni podatki za naročanje v ambulantah in njihov delovni čas so dostopni TUKAJ

Covid-19, cepljenje svetujejo tem skupinam

Zaradi mutacij virusa SARS-CoV-2 pogosto prihaja do pojava novih različic virusa, zato se cepiva prilagajajo novim različicam. V Sloveniji je na voljo posodobljeno cepivo, ki ščiti proti novejšim različicam koronavirusa SARS-CoV-2.

Cepljenje proti covidu-19 v letošnji sezoni  priporočajo osebam, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni. Cepijo pa se lahko tudi ostali, ki želijo.

Večje tveganje za težji potek covida-19 imajo:

  • starejši odrasli (osebe, stare 65 let in več),
  • posebej ranljivi kronični bolniki,
  • oskrbovanci domov za starejše občane/socialno varstvenih zavodov.

Najpogostejši zaplet covida-19 je pljučnica, lahko se pojavijo krvni strdki, prizadeti so lahko drugi organi, npr. srce, ledvice, možgani. Določene kronične bolezni pa še povečujejo tveganje za zaplete pri prebolevanju covida-19. Cepljenje proti covidu-19 zmanjša možnost za težji potek bolezni in za druge zaplete.

Tudi cepljenje proti covidu-19 je brezplačno za vse prebivalce in se lahko opravi pri izbranem osebnem zdravniku, drugem zdravniku (npr. v ambulantah za cepljenje v nekaterih zdravstvenih ustanovah) ter na območnih enotah NIJZ. Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ se je treba vnaprej naročiti.

"Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo, in obratno, cepljenje proti gripi nas ne zaščiti pred covidom-19, saj gre za cepljenji proti različnim virusom," še pojasnjujejo. 

Tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam brezplačno (za zavarovane)

Pri starejših odraslih in osebah s kroničnimi boleznimi je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Namen tega cepljenja je zaščititi starejše odrasle in bolnike s kroničnimi obolenji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe – okužba krvi, sepsa, meningitis, pljučnica.

Cepljenje s polisaharidnim cepivom proti pnevmokoknim okužbam se za omenjene skupine opravi v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in ga lahko opravijo pri svojem izbranem zdravniku.

Preostala cepiva proti pnevmokokom, ki so na voljo v Sloveniji (20-valentno in 13-valentno konjugirano cepivo), so samoplačniška.

Poleg priporočenega cepljenja starejših in kroničnih bolnikov se v Sloveniji izvaja tudi rutinsko cepljenje otrok proti pnevmokoknim okužbam v okviru nacionalnega programa cepljenja (pri 3, 5 in 11-18 mesecih starosti).

Namen cepljenja proti pnevmokoknim okužbam je zaščititi najbolj ogrožene skupine, ki imajo večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe. To so otroci do petega leta starosti, osebe s kroničnimi boleznimi ter osebe, stare 65 let in več.

"Pnevmokok lahko povzroči vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa, pljučnico, okužbo krvi (bakteriemijo, sepso) in vnetje možganskih ovojnic (meningitis). Nekatere hujše pnevmokokne okužbe (invazivna pljučnica, sepsa, meningitis) se lahko končajo tudi s smrtjo," opisujejo na NIJZ. 

Vnetje srednjega ušesa je najpogostejša pnevmokokna okužba pri otrocih. Kaže se z bolečino v ušesu, pordelim in napetim bobničem, lahko izcedkom iz ušesa in povišano telesno temperaturo, pri dojenčkih lahko tudi z razdražljivostjo in drisko.

NIJZ

Pnevmokokna pljučnica se lahko pojavi 1 – 3 dni po okužbi, sepsa pa je okužba krvi, ki se pri 4 od 100 otrok konča s smrtjo. 

Za pnevmokokni meningitis je značilen glavobol, utrujenost, bruhanje, razdražljivost, povišana telesna temperatura, trd vrat, nevrološki izpadi, krči in koma. Smrtnost bolnikov s pnevmokoknim meningitisom je okrog 10 %. Pri preživelih so pogoste nevrološke posledice.

Z letošnjim letom tudi cepljenje proti RSV

"Od letošnjega leta na prej je na voljo tudi cepljenje proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV), ki je priporočljivo za nosečnice in osebe, stare 60 let in več," pravijo na NIJZ.

Kot pojasnjujejo, je RSV namreč zelo nalezljiv virus, s katerim se lahko okužimo večkrat tekom  življenja, ne glede na starost. Širi se s telesnim stikom (z dotikom, s poljubljanjem, z rokovanjem) z okuženo osebo, pa tudi s kužnimi kapljicami, ki nastanejo pri kašljanju ali kihanju. Poleg tega lahko virus RSV na površinah preživi tudi do več ur. Okužbe z RSV se v državah z zmernim podnebjem najpogosteje pojavljajo od jeseni do pomladi.

RSV pri starejših otrocih in odraslih RSV praviloma povzroči le prehladno obolenje. Dojenčki in starejši odrasli pa imajo večje tveganje za težji potek okužbe z RSV in zaplete, okužba lahko pri njih povzroči resne bolezni, kot sta bronhiolitis in pljučnica, ki lahko zahtevata hospitalizacijo. Imunski sistem novorojenčkov in dojenčkov, zlasti mlajših od 6 mesecev, še ni popolnoma razvit, zato so zelo ranljivi za okužbo z RSV.

NIJZ

Dodajajo, da je nevarnost za težji potek RSV zlasti pri prezgodaj rojenih otrocih, otrocih s kronično pljučno boleznijo in otrocih s hujšo prirojeno srčno napako. Pri starejših odraslih pa so ogroženi zlasti, če imajo oslabljen imunski sistem ali kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni ali kronične pljučne bolezni.

"Tudi starejši odrasli imajo večje tveganje za težji potek okužbe z RSV in zaplete (bronhitis, pljučnica), še posebej tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem ali kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni ali kronične pljučne bolezni," še pravijo. 

Cepljenje nosečnic proti RSV spodbudi tvorbo protiteles proti RSV pri materi. Nato se protitelesa prenesejo na plod preko posteljice, kar novorojenčku nudi zaščito pred hudimi okužbami z RSV v prvih mesecih življenja, zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in resne zaplete.

Cepljenje proti RSV na NIJZ priporočajo od 24. do vključno 36. tedna nosečnosti (to pomeni od 24 tednov in 0 dni do 36 tednov in 6 dni). To je obdobje, ko se lahko razvije dovolj protiteles, ki se prenesejo na plod in nudijo zaščito po rojstvu. Cepljenje se opravi z enim odmerkom cepiva proti RSV.

Za nosečnice je tudi priporočljivo cepljenje proti gripi in proti oslovskemu kašlju, kar je zanje tudi brezplačno.

NIJZ

Cepljenje proti RSV se lahko opravi pri izbranem osebnem zdravniku ali drugem zdravniku (npr. nekaterih ginekologih, ambulantah za cepljenje v nekaterih zdravstvenih ustanovah). Cepljenje izvajajo tudi ambulante za cepljenje NIJZ.

Cepljenje nosečnic proti RSV je brezplačno, torej ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Za starejše pa je samoplačniško.

Neželeni učinki pridruženi cepljenju v Sloveniji v letu 2023 so dostopni TUKAJ. 

rešilec Slovenija Zdravje Zdravniki opozarjajo, mnogi mislijo, da je le virozica, kar pa nikakor ne drži zdravnica cepljenje Zdravje Opozorilo glede nove nalezlljive bolezni in nujnem cepljenju je zavajanje!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Slayer
    Slayer 11:40 15.oktober 2024.

    MS je že na turkiju!!!

  • Ender3 11:10 15.oktober 2024.

    Jao, brezplačno bi obremenjevali imunski sistem. Učinki pa, nični ali kratkoročni.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 10:55 15.oktober 2024.

    V bistvu nobeno cepljenje ni brezplačno, ker ga tudi ko je "zastonj" plačamo iz skupne blagajne in tudi ni cepiva brez možnih stranskih učinkov... Mnoga cepljenja so potrebna, ampak tisto proti gripi je lpoterija, ono proti Covidu pa je itak ...prikaži več svinjarija..Ker po vsem tem času ni dokazov, da je od Omicrona dalje kakorkoli karkoli preprečevalo, so pa dokazi, da povzročajo vnetne spremembe na srcu...Ampa naj vsak ukrepa po svoji pameti in vesti..Darwin bo pač vzel svoj davek..