Zdravje > Otrok
20 ogledov

Pogovor je ključen za odnos

starši starša mama oče otrok sin igra igranje Profimedias
Začetek šolskega leta pomeni priložnost, da vaš vsakdan prilagodite zdravemu življenjskemu slogu, bodite dober zgled vašim otrokom.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob začetku novega šolskega leta starše opominjajo, da je lahko to čas za razmislek o zdravem življenjskem slogu. Staršem v več korakih svetujejo, kako lahko najbolje pripomorejo k temu, da bodo njihovi otroci zdravi in zadovoljni.

Starši smo zgled

“Starši smo zgled otrokom v smislu zdravega življenjskega sloga, pomembno vlogo igrajo tudi naša stališča do zdravja,” pravijo. Vse to namreč vpliva na življenjski slog naših otrok skozi leta odraščanja in v obdobju odraslosti. Zato moramo biti otrokom zgled z nekajenjem, odgovornim pitjem alkohola, zdravim prehranjevanjem, rednim gibanjem, higieno, življenjskimi veščinami in odnosom do življenja.

Pogovarjajte se z otrokom o tem, kaj doživlja, kako se počuti v šoli, kdo je njegov prijatelj, kaj počne na poti v šolo in podobno. Pogovor je namreč ključen za dober odnos z otrokom. “Omogoči nam, da ohranimo z otrokom stik od najnežnejših obdobij pa vse do problematičnih najstniških let,” pravijo na inštitutu.

Svetujejo, da otroka spodbujamo in pohvalimo za njegove uspehe, hkrati pa ga usmerimo tudi v to, da se pohvali sam. Oziroma se sam vpraša, ali je zadovoljen s svojim delom in dosežki. “Mlajši otroci se učijo predvsem za starše in učitelje, starejši pa bi morali počasi prevzemati odgovornost za svoja ravnanja in si utrditi lastno podobo, ki ni odvisna samo od mnenj drugij,” razlagajo.

Ne pozabite na hrano

“Ker je skupni obed pomemben zaščitni dejavnik z vidika zdravja, si zastavimo za cilj vsaj enkrat dnevno skupno obedovanje,” pravijo strokovnjaki z Inštituta. Takšna navada bo izboljšala komunikacijo in doprinesla k dobremu vzdušju med družinskimi člani. Skupaj lahko tudi načrtujete obroke: “Navada kuhanja obrokov iz osnovnih živil v domačem gospodinjstvu je eden najboljših načinov za upoštevanje smernic zdravega prehranjevanja.” Otroci se bodo tako v igri spoznali s kuhanjem, priprava hrane skupaj z najmlajšimi pa je hkrati tudi kvalitetno preživljanje časa z otroci. S tem boste spodbujali kreativnost otrok, oni pa se bodo zaradi tega počutili pomembne.

Sadje in zelenjavo vključite v vse obroke, da preide to tudi najmlajšim v navado.

Berite deklaracije

Otroke vključite tudi v nakupovanje živil, saj jih boste tako navadili na ekonomično vedenje. Poleg tega bodo spoznali, da lahko zdrave obroke pripravimo tudi iz cenovno ugodnih živil. “Starši lahko otrokom pomagamo rasti v osveščene potrošnike in se na primer pri branju deklaracij tudi sami česa novega naučimo, otrokom pa pomagamo pri praktični uporabi matematike, razumevanja besedil, spoznavanju geografskega izvora živil, s kakšno zanimivo zgodovinsko pripovedjo in podobnim,” so polni idej na INJZ. 

“Šolsko delo pomeni več sedenja in mirovanja, zato je nujno, da se otroci redno in zadostno gibajo,” opozarjajo strokovnjaki. Priporočajo, da se otroci in mladostniki gibajo vsaj eno uro skoraj vsak dan. Gibanje pa je lahko tudi način druženja družine, priložnost za pogovor in tvorjenje dobrih odnosov, priložnost za sprostitev od vsakodnevnih stresov ter stisk.

“Podatki različnih študij kažejo, da veliko mladostnikov poskusi svojo prvo alkoholno pijačo v domačem krogu, do občasnega ali rednega pitja pa je potem le še nekaj korakov,” opozarjajo na NIJZ. Alkohola naj bo v družini čim manj, najbolje pa nič. Tudi rojstnodnevne zabave lahko potekajo brez alkohola, s tem boste dajali otrokom odličen sgled.

“Vzgoja in zgled odraslih v šolskem obdobju pomembno vplivata na stališča do varnosti v kasnejšem življenju. Zato je potrebno krepiti varno obnašanje v vseh vsakdanjih okoljih,” pravijo. Na poti med domom in šolo morajo imeti otroci ustrezno spremstvo, dokler se z opazovanjem in vajo ne naučijo varne hoje v prometu.

Poleg vsega naštetega pa ima pomembno vlogo pri šolanju tudi spanje. Zadosten spanec je namreč ključen dejavnik za utrjevanje spomina, učenje različnih spretnosti in veščin. “Spanje pozitivno vpliva tudi na imunski in živčni sistem ter telesni razvoj,” dodajajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.