V četrtek smo pisali o primeru zastrupitve Nemca z navadno bučko, ki prav v tem času razveseljujejo številne lastnike vrtov. Bučke sicer veljajo za zdravo živilo, ki ga pediatri priporočajo celo pri uvajanju goste hrane za dojenčke, zato nas je zanimalo, ali so bučke glede na tragičen primer v Nemčiji varna živila in na kaj moramo biti pozorni.
Več toksinov v divjih vrstah, ki jih pri nas ni
“Grenak okus, ki se ga lahko zazna pri plodovih družine Cucurbitaceae kot so bučke, buče, kumare, melone ali lubenice, je posledica tvorbe naravnih toksinov triterpenoidov iz skupine kukurbitacinov,” pojasnjuje strokovnjakinja iz Centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Urška Blaznik.
Gojeni plodovi po njenih besedah vsebujejo izredno malo naravnih toksinov, zato so tudi bolj prijetnega okusa, več pa jih je lahko v nekaterih divjih vrstah, ki pa niso prisotne v naših krajih.
“V primeru zastrupitve s kukurbitacini se poroča o slabosti, bruhanju, krčih v trebuhu in diareji,” opisuje. Dodaja, da nesrečnega dogodka, ki se je zgodil v Nemčiji, ne more komentirati, saj nima dovolj informacij, "najverjetneje pa je bil splet nesrečnih naključij, saj je poročil o zastrupitvah s temi plodovi izredno malo".
Ne uživajte grenkih bučk, kumar in buč
Urška Blaznik svetuje potrošnikom, naj se prepričajo o užitnosti plodov in drugih delov divje rastočih rastlin. Naj ne uživajo grenkih bučk, buč ali kumar, saj lahko vsebujejo višje vrednosti toksinov. "Malo pa je verjetno, da bi nanje naleteli med tistimi, ki so na trgu ali rastejo na domačih vrtovih," ocenjuje.
"Bučke, buče, kumare, melone in lubenice, ki rastejo na tleh in imajo na površini lahko ostanke gnojenja in zalivanja in s tem tudi škodljive mikroorganizme," opozarja. Zato jih moramo pred uporabo, pred lupljenjem in rezanjem, dobro oprati s tekočo pitno vodo, saj bolj pogosto opažajo mikrobiološke zastrupitve v teh kategorijah živil. "Še posebej občutljivi so otroci, nosečnice in starejši," je sklenila.
Kaj pa v trgovinah?
"Nosilci živilske dejavnosti so primarno odgovorni, da so živila, ki jih dajejo na trg, varna za potrošnika," pravi Nadja Škrk z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. To pomeni, da morajo biti živila tako ustrezna za prehrano potrošnikov in ne smejo imeti nobenih škodljivih učinkov. "V kolikor temu ne bi bilo tako, bi živila morali umakniti iz prometa," pojasnjuje.
Pravi, da se države članice preko hitrega sistema obveščanja za živila in krmo (RASFF) medsebojno obveščajo o ugotovitvah uradnega nadzora, vezana na ne varna živila. "Pregled podatkov iz RASFF kaže, da je dogodek, kot se je zgodil v Nemčiji, izjema. Na podlagi navedenega kot tudi naših lastnih ugotovitev zaenkrat ni skrbi, da bi se takšne bučke znašle na naših policah," pomirja in dodaja, da pri nas nimamo beleženih takšnih primerov.
Zanjo ni bila usodna
Kot smo pisali, je v Nemčiji je umrl 79-letni moški, ki je pojedel bučko, ki mu jo je podaril sosed. Zdravniki so vzrok infekcije ugotovili šele po dolgem pogovoru s soprogo 79-letnika, ki je pojedla manjšo količino bučke, zato zanjo zastrupitev ni bila usodna. Zakonca sta namreč bučko pojedla, čeprav je imela grenak okus.
anja.scuka@zurnal24.si