Znanstveniki kar ne nehajo raziskovati dobrodejnih učinkov temne čokolade, tokratna in prva takšna študija pa ugotavlja, da to živilo pomaga pri premagovanju depresije.
Skupina znanstvenikov Univerzitetnega kolidža v Londonu se je v študiji, ki je zajela več kot13 tisoč ljudi, osredotočila na povezavo med uživanjem čokolade in pojavom depresije. Da bi ugotovili, kaj je na tem, so prostovoljce vprašali o količini in vrstah sladkarij, ki jih pojedo, ter o njihovem čustvenem stanju. Ob tem so upoštevali še dejavnike, kot sta raven telesne aktivnosti in prisotnost slabih navad, predvsem kajenja.
Ob upoštevanju vseh teh dejavnikov so ugotovili, da so imeli posamezniki, ki so poročali, da so v dveh 24-urnih obdobjih pojedli katerokoli temno čokolado, za 70 odstotkov nižjo verjetnost za pojav kliničih simptomov depresije v primerjavi s tistimi, ki čokolade ne jedo.
Da nimajo simptomov depresije, je poročalo 25 odstotkov ljubiteljev čokolade kakršne koli vrste, ne le temne, piše v raziskavi, ki so jo objavili v strokovni reviji o depresiji in anksioznosti - "Depression and Anxiety."
Ugotovitev je pomembna, saj po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za depresijo trpi več kot 300 milijonov ljudi po svetu in je danes že vodilni vzrok invalidnosti. "Kljub temu potrebujemo nadaljnje raziskave. Prav mogoče je, da depresija povzroči izgubo zanimanja za uživanje čokolade. Prav tako so lahko tukaj še drugi dejavniki, zaradi katerih ljudje ne uživajo temne čokolade in so potrti," izjavo epidemiologinje in vodje raziskave Sarah Jackson povzema Science Daily.
Vnetja v telesu
Da je temna čokolada zdravo živilo, so sicer pokazale številne prejšnje študije. Kot prvo je bogata z antioksidanti, ki zmanjšujejo vnetja v telesu, katerih prisotnost je po mnenju strokovnjakov tudi neposredno povezana s pojavom stresa in tesnobe.
"Za ugotovitev vzročne zveze, ki kaže zaščitni učinek uživanja čokolade na depresivne simptome, je treba razumeti biološke mehanizme, s katerimi bi lahko določili vrsto in količino porabe čokolade," je dodala znanstvenica. Po njenem čokolada dokazano izboljšuje razpoloženje. "Vsebuje številne psihoaktivne sestavine, ki povzročajo občutek evforije, podobno kot pri kanabinoidu, ki ga najdemo v konoplji. Vsebuje tudi feniletilamin, nevromodulator, ki naj bi bil pomemben za uravnavanje razpoloženja ljudi," je še povedala.
Druga dejstva o temni čokoladi
- Spomnimo, da so pred tem poljski znanstveniki odkrili, da temna čokolada bogat vir magnezija, cinka in drugih pomembnih elementov, zato so jo uvrstili med zdravo hrano.
- Kakavovo zrno vsebuje več kot 200 spojin, ki naj bi bile koristne za telo. Obilno so prisotni polifenoli, ki so močni antioksidanti. Mednje uvrščamo flavanole, ki predstavljajo glavni podrazred flavonoidov v kakavu. Flavonoidi in flavanoli naj bi ščitili pred boleznimi srca in ožilja.
- Uživanje živil s protivnetnimi lastnostmi zmanjšuje verjetnost za prezgodnjo smrt za 18 odstotkov, njihovo vključevanje v vsakodnevno prehrano pa zmanjša tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni za 20 odstotkov in raka za 13 odstotkov.
- Temna čokolada naj bi povečala HDL ter zmanjšala možnost oksidacije LDL holesterola. Rezultati neke druge raziskave so pokazali, da ob njenem uživanju sestavini kofein in teobromin pozitivno vplivata na dobro počutje, odzivnost in koncentracijo.
- Uživanje temne čokolade bogate s flavanolom naj bi zmanjšalo tako krvni pritisk kot tudi inzulinsko odpornost. Oba predstavljata tveganje za bolezni, tudi za bolezni srca in ožilja.
- Uživanje temne čokolade ima pozitivne vplive na naše zdravje. Tako si jo lahko brez slabih občutkov privoščimo v zmernih količinah.