Ste razmišljali, da bi iz odvečnih jabolk naredili čisto svoj kis? Poiskusite že to jesen.
Jabolka, ki so lahko tudi poškodovana, narežete na koščke in jih pustite uro ali dve, da stojijo. Nato jih s stiskalnico stisnite v jabolčni mošt, ki ga zlijete v veliko steklenico. Na vrat steklenice nataknite balon, ki se bo ob uhajanju ogljikovega dioksida začel napihovati. Tako boste preprečili dotok zraka v steklenico.
Steklenico pustite počivati nekaj tednov pri temperaturi okoli 22 stopinj Celzija, da iz mošta nastane jabolčno vino. Ponavadi boste čakali do največ šest tednov. Da je fermentacija končana, boste vedeli, ko se bo balon nehal napihovati.
Jabolčno vino prelijte v posodo in mu dodamo nekaj jabolčnega kisa ali kisovo matico, ki jo položimo na vino. Vse skupaj pokrijemo s krpo in pustimo nekaj tednov pri miru pri temperaturi od 25 do 29 stopinj Celzija. Ko nastane mlad kis, ga lahko prelijemo in tako ločimo od usedline, ki se nabere na dnu. Mlad kis lahko pretočite v steklenice, ki jih shranite v temnem in hladnem prostoru. Takšen kis bo užiten še nekaj let.