Vrečke z oprano solato so kot naročene za vse tiste, ki nimajo časa za njeno pripravo. Žal je raziskava strokovnjakov z Univerze Leicester pokazala, da se prav v teh vrečkah lahko nahaja bakterija Salmonella, ki povzroča nevarne črevesne okužbe.
V raziskavi so ugotovili, da že samo rezanje listov solate spodbuja rast bakterije. Rast se zaradi tekočine iz listov poveča za 2.400-krat.
Ne pomaga niti pranje
Mikrobiologi so v raziskavi spremljali rast bakterije na številnih vrstah solate v vrečkah, ki so jih našli na trgovskih policah. Tako so spremljali hitro rast bakterij, ki jih ne odstranimo niti z dodatnim pranjem solate ali s hlajenjem solate v hladilniku.
To pomeni, da morajo imeti proizvajalci takšne solate zelo visoke higienske standarde, potrošnik pa mora takšno solato pojesti hitro po nakupu. Nekaj primerkov nevarne bakterije se lahko že v enem dnevu razširi v celo kolonijo.
Kaj je Salmoneloza
Pojasnjujejo, da se salmonele širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami: "Okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. S salmonelo se teoretično lahko okužimo tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi."
Okužba poteka pogosto brez znakov, simptomatske okužbe pa potekajo kot akutno vnetje prebavil: "Pojavi se driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura." Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Opozarjajo, da se redko ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete, bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih.