Zdravje > Prehrana
59 ogledov

Okusne, zdravilne in zastonj

Če bi vedeli, kako zdrava je kopriva, bi jo jedli vse leto, pravi Mojca Cepuš. ( Žurnal24 main
Ne spreglejte prvih letošnjih rastlinic velike koprive, ki prinašajo mlade, mehke in okusne vršičke.

Letos smo se na mizi mnogi že veselili regrata, nikar pa ne pozabite tudi na zdrave in okusne koprive. Najbolje je nabirati mlade vršičke in mlade listke, ki so še mehki in zelo okusni.

Pri nabiranju uporabite rokavice, da vas ne opečejo. Pazite le, da naberete veliko koprivo in ne njene sorodnice mrtve koprive. Mrtva kopriva ne opeče, poleg tega ju lahko ločimo po steblu. Mrtva kopriva ima okroglo steblo, steblo velike koprive je oglato.

Lahko jih posušite 

Ko boste v okolici opazili mlade koprive jih naberite veliko, saj jih lahko uporabite na številne različne načine, višek pa lahko posušite za zdravilen čaj ali za uporabo v različnih jedeh. Lahko jih dodajamo juham ali omakam, čaj pa naj bi izboljšal naše počutje, pomaga pri vnetemu žrelu in ustni votlini ter aftah, čaj lahko uporabljamo pri čistilni kuri. Na nas deluje diuretično, pomagal naj bi tudi pri zdravljenju žolčnih in jetrnih težav. Uporabljamo ga tudi pri shujševalnih dietah.

Naredimo ga tako, da dodamo vreli vodi sveže ali posušene koprive in pustimo v pokriti posodi mirovati deset minut. Nato čaj odcedimo in pijemo. Idealno razmerje so tri zvrhane čajne žličke posušenih kopriv v skodelici vode.

S čajem si lahko izpirame tudi temne lase, ki jim bo kopriva dodala lesk, pomaga celo proti prhljaju. Lahko si naredite tudi blagodejno koprivno kopel.

Tudi surova 

Zelo mlade listke, ki ne pečejo, lahko jeste surove v solati ali jih zmešate v smuti. Vršičke lahko uporabite kot nadomestek za špinačo, odlični so v juhi, z njimi lahko pripravimo jajčne omlete, dodamo jih lazanji, testeninam, zelenjavni rižoti in tako dalje.

Kopriva znižuje krvni sladkor, izboljšuje našo kri, blaži pa tudi vnetje sklepov. Na nas deluje pomirjevalno, blaži pa tudi bolečine. S količino ne smemo pretiravati, saj v prevelikih količinah lahko draži želodec. Strokovnjaki opozarjajo, da se je ne sme uporabljati pri zastajanju vode, ki je posledica oslabelega srca, lahko pa moti tudi delovanje nekaterih zdravil za sladkorno bolezen in zvišan krvni tlak.

V Veliki Britaniji imajo tekmovanje v uživanju kopriv. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • carmen5 23:26 29.april 2016.

    Kopriva je super zelišče in čudežna hrana. Je moje naj naj zelišče in resnično vsem, ki imajo težave s prebavo, zakisanim telesom in še mnogo drugih težav bi lahko naštela, pojdite v naravo in naberite koprive!Karmen