Tisti, ki uživajo štiri obroke na dan, to so zajtrk, kosilo, večerja in vmes še malica, imajo boljše delovanje telesne presnove in boljši občutek sitosti, kar pomeni, da se ne prenajedajo.
S takšnim prehranjevanjem znižamo tudi vsebnost maščob v krvi, ugodno vplivamo na nivo sladkorja v krvi in si hkrati zagotovimo še dovolj hranil in energije.
Stalno poln želodec
"Zdravo je pojesti toliko obrokov, da imamo stalno ravno prav poln želodec. S tem se izognemo možnosti, da bi pojedli preveč za en obrok. Raziskave kažejo, da manjkajoči obroki povzročijo, da pri naslednjem obroku pojemo več in izberemo manj kakovostno hrano. Ob izpuščenem obroku telo izgubi energijo in jo z varovalnimi presnovnimi mehanizmi nadomesti s shranjevanjem vsega, kar pojemo pri naslednjem obroku," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Čas obroka odloča o nabiranju kilogramov
Najpomembnejše pri vsem je to, da ne izpuščamo zajtrkov, kar je še posebej pomembno, če se želimo znebiti odvečnih kologramov. Na nacionalnem portalu prehrana. si dodajajo, da se hrana, ki jo zaužijemo ob različnih urah dneva, metabolizira nekoliko drugače in glede na čas obroka različno prispeva k nabiranju ali izgubi odvečnih kilogramov: "Bo že držalo, da odvečne kalorije v kateremkoli delu dneva prispevajo k nabiranju maščob, toda izpuščanje zajtrkov in uživanje največjih obrokov v drugi polovici dneva lahko vso situacijo še dodatno poslabšajo," opozarjajo slovenski strokovnjaki.
Tiste z obilnejšim zajtrkom precej uspešnejše
Da to drži, dokazujejo tudi zadnje študije. Slovenski portal o hrani in prehrani tako povzema raziskavo z dvema skupinama žensk, ki so imele prekomerno telesno maso. Omenjene ženske so dnevno zaužile enako količino kalorij (1400 kcal) in hranil, le da je prva skupina polovico dnevnih kalorij zaužila za zajtrk (700 kcal), ki mu je sledilo manjše kosilo (500 kcal) in lahka večerja (200 kcal). Druga skupina se je prehranjevala po obrnenem vzrorcu; zajtrk je bil skromen (200 kcal), sledilo je srednje veliko kosilo (500 kcal) in obilnejša večerja, ki je vsebovala 700 kalorij.
Podobne rezultate so dobili tudi po raziskavi, kjer sta dve skupini udeležencev glavni obrok zaužili za kosilo oziroma večerjo. Skupina, ki je največji obrok zaužila za kosilo, je veliko lažje izgubljala in vzdrževala telesno maso, kot udeleženci, ki so največji obrok pojedli v času večerje.