Največji dejavnik tveganja za naše zdravje je slaba prehrana. To je ugotovila 27-letna globalna analiza prehrane, ki so jo nedavno objavili v reviji Lancet.
"V mnogih državah slaba prehrana v tem trenutku povzroča več smrtnih žrtev kot kajenje tobaka in visok krvni pritisk," je za CNN povedal docent na Inštitutu za vrednotenje zdravja na Univerzi v Washingtonu in vodja študije Ashkan Afshin.
Afshin je opozoril, da ni težava samo v tem, da pojedo ljudje preveč rdečega mesa, sladkorja in soli. Prav tako kritično je pomanjkanje zdrave prehrane.
"Medtem ko so vsi pogovori o zdravi prehrani osredotočeni na zmanjšanje vnosa nezdrave hrane, smo v tej študiji pokazali, da je na populacijski ravni še večji problem nizek vnos zdrave hrane," je dejal.
Jejte več sadja in žit
Ena od petih smrtnih žrtev na svetu - to je približno 11 milijonov ljudi - se je v letu 2017 zgodila zaradi prevelike količine natrija in pomanjkanja polnozrnatih žvil, sadja, oreščkov in semen, je ugotovila študija. To je več smrtnih žrtev, kot jih je povzročila škodljiva hrana, kot so sladkane pijače in visoke ravni rdečega ter predelanega mesa.
Visoke ravni nezdravega rdečega in predelanega mesa, sladkanih pijač, transmaščobnih kislin in soli so dokazano škodljive. Prav zato so to primerjali z učinki pomanjkanja zdrave prehrane. Zdravi izdelki so vključevali sadje, zelenjavo, cela žita, mleko, oreške in semena, vlaknine, stročnice in fižol, omega-3 maščobne kisline iz morskih sadežev in maščobe v lososu, rastlinska olja in nekaj semen.
Razen soli, ki je bila v večini držav ključni dejavnik tveganja za zdravje, je študija odkrila, da je uživanje rdečega in predelanega mesa, uživanje trans maščobe in sladkih pijač na dnu seznama z dejavniki tveganja v večini držav.
Dejstvo je, da je več kot polovica vseh smrtnih primerov, povezanih s prehrano, leta 2017 posledica treh dejavnikov tveganja: uživanje preveč soli, premalo celih žit in premalo sadja. Ta tveganja so veljala ne glede na socialno-ekonomsko raven večine narodov, je dejal Afshin.
Na bruhanje mi gre ob taki neizobraženosti, žitarice so za večino največji škodljivec za zdravje kakor obrnemo,kmetijstvo je najbolj destruktivna človeška dejavnost za ta planet in zdravje ljudi, .... Če nekdo poje zrezek in zraven pol kile pomfrita bo seveda… ...prikaži več škodilo. Ampak ne meso. V zadnjih 70 oz. nekaj manj letih ljudje pojejo več žitaric kot kadarkoli prej, manj živalskih maščob, ... pa je prišlo do prave eksplozije sladkornih, srčnih bolezni, ... itn. Mafija prehrambena in farmacevtska.
Pozabil je napisati. Jejte več nešricanega sadja!