Ameriška znanstvenika Richie L. Lenne in Traci Mann iz Univerze Minnesota sta namreč v teh dneh objavila raziskavo, po kateri strastnim pivcem kave poskušata pomagati pri odvajanju oziroma zmanjšanju vnosa sladkorja v svojo priljubljeno pijačo. Psihologa je na koncu zanimalo, na kakšen način so ti ljudje lotili odvajanja od te nezdrave navade in predvsem, kako jim uspeva ob tem.
Izbranih 127 udeležencev raziskave so razdelili v tri naključno izbrane skupine, vsaka od njih pa se je "odvajala" na drugačen način. Prva skupina je količino sladkorja v svoji kavi zmanjševala postopoma, vsak dan po malo. Podatke o vnosu so si morali zapisovati. Naloga druge skupine je bilo preverjanje okusov ob tem, ko je bilo v kavi vedno manj sladkorja; kislost, sladkost ter okus, ki ti ostane v ustih nekaj časa po pitju. Zapisovati so si morali, kaj občutijo ob tem. Naloga tretje skupine anketirancev je bila le to, da so sladkor nadomestili s sladilom.
Znanstvenika sta bila nad rezultati presenečena. Pričakovali bi namreč, da bo prav prva skupina najuspešnejša. A sta se zmotila. Čeprav so se vsi po koncu terapij obnašali bolj zdravo in pili kavo z manj sladkorja, se je najbolje odrezala druga skupina.
Odločitev za spremembe ni tako preprosta ...
"Odločitev za spremembo v življenju se na začetku zdi precej preprosta, najtežje pa je vztrajati oziroma to spremenjeno obnašanje vzdrževati. Čeprav sva s kolegom pričakovala, da bo večina udeležencev prešla na staro navado pitja kave, naju je presenetila skupina, ki se je odvajanja lotila zavestno, z okušanjem, kar se je pokazalo za najbolj učinkovito," je dodala.
Znanstvenika bosta z eksperimenti nadaljevala, saj menita, da je opuščanje pitja kave s sladkorjem še kako pomembno za splošno zdravje populacije. Raziskava pa je pokazala, da to lahko storimo tudi brez tega, da bi se odrekli svoji najljubši pijači.
Pijte kavo brez sladil in sladkorja.Je pa zagotovo bolje samo malo sladkorja kot sladilo( za vsa se sčasoma pokaže, da niso ravno vir zdravja)