Zdravje
1841 ogledov

Ptičja gripa zahtevala smrtno žrtev, znanstvenike skrbi ena stvar

Italijanski rešilec Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila, da je za posledicami ptičje gripe umrl en človek v Mehiki, pri čemer pristojne skrbi, da ni znano, kje se je z virusom okužil.

Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila, da je oseba, okužena z virusom ptičje gripe A(H5N2), umrla. Zaskrbljujoče je dejstvo, da ni znano, kje se je oseba okužila. Oseba ni bila v stiku z nobenimi živalmi. 17. aprila se je pri posamezniku pojavila vročina, slabost, diareja, težave z dihanjem in splošno slabo počutje. 24. aprila so ga hospitalizirali in še istega dne je umrl. 

Sorodniki pokojnika so povedali, da je njihov svojec imel več zdravstvenih težav in je tri tedne pred okužbo z virusom ptičje gripe zaradi njih bil nepokreten. Po podatkih mehiškega zdravstvenega ministrstva je imel pacient kronično bolezen ledvic, diabetes tipa 2 in arterijsko hipertenzijo. Zaradi omenjenih bolezni za pacienta veliko tveganje predstavljajo tudi okužbe z navadno gripo. 

Pristojni so za morebitno okužbo z virusom ptičje gripe testirali ljudi, ki so bili z bolnikom v stiku. Vsi testi so bili za zdaj negativni. Tako Svetovna zdravstvena organizacija kot mehiške zdravstvene oblasti poudarjajo, da je trenutno tveganje za splošno populacijo nizko. 

Omenjeni primer je bil prvi laboratorijsko potrjeni primer okužbe človeka z virusom A(H5N2) na svetu, navaja Svetovna zdravstvena organizacija. 

Ptičja gripa se širi med govedom

Znanstveniki poudarjajo, da primer ni povezan z izbruhom ptičje gripe H5N1 v ZDA. V ZDA so do zdaj potrdili okužbo z omenjenim virusom pri treh delavcih na mlečnih farmah. Pri dveh so se razvili simptomi, značilni za konjunktivitis (okužba oči), medtem ko so se pri tretjem razvili tudi respiratorni simptomi. Do okužbe pri njem naj bi prišlo po tem, ko je bil v neposrednem stiku z okuženim govedom, pri tem pa ni nosil zaščitne opreme.

"Prisotnost respiratornih znakov pove, da je tveganje za izpostavljenost večje," je na novinarski konferenci povedal Nirav Shah, namestnik direktorja CDC. Za zdaj niso zaznali, da bi prišlo na farmah do širjenja virusa s človeka na človeka. Zaposlene so pozvali, naj nosijo zaščitne maske, vendar pa za zdaj to še ni obvezno. 

Andrew Pekosz, strokovnjak za infekcijske bolezni z Univerze Johns Hopkins, opozarja, da pri virusih H5 vse od leta 1997 opažajo, da so bolj kot drugi virusi aviarne influence nagnjeni k okužbi sesalcev. Po njegovih besedah bi moral biti to opozorilni znak, da je treba dobro nadzirati okužbe, saj se z vsako širitvijo povečuje možnost mutacije virusa in lažjega prenosa na ljudi.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • atamama 15:12 06.junij 2024.

    Ve se kako se naj bi izvajalo karanteno vendar proizvodna dejavnost piščančjereja in pa zaščitene lepe bele živalce, labodi, ne to pa ne gre da bi jih preventivno odstranili. Lepo in biznis, epidemija pa naprej....

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:27 06.junij 2024.

    MS,jernejIQ65 in ostale ovce,gremo v vrsto na zakol,pa to!!!