Zdravje
15163 ogledov

S tem se namesto s svojim delom ukvarja na stotine zdravnikov

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Ali deklica potrebuje novo operacijo, bi pokazala magnetna resonanca srca, naročili so jo v prvi polovici leta 2027.

"Pred nekaj dnevi sem v pediatrični kardiološki ambulanti pregledal deklico po operaciji srčne napake, ki je na tem, da bo potrebovala ponovno operacijo. Bistven podatek pri odločitvi je velikost desnega prekata, kar se najboljše vrednoti z magnetno-resonančno preiskavo srca. Pogovoril sem se s starši, izdal napotnico s stopnjo nujnosti “hitro” in z e-pošto s spremnim dopisom in kopijo zapisnika pregleda v ambulanti sam kontaktiral inštitucijo, ki izvaja preiskavo in ima strokovnjake, ki imajo izkušnje, da izvid korektno interpretirajo," je na omrežju X objavil otroški in fetalni kardiolog Samo Vesel.

"Zjutraj pa presenečenje. Povraten mail iz te inštitucije, da lahko MR srca pod stopnjo nujnosti “hitro” zagotovijo v prvi polovici 2027! Pri otroku! Pri katerem se odločamo o ponovni operaciji! In poduk, kje vse drugje lahko opravi preiskavo," je bil ogorčen Vesel.

"V odgovoru sem vljudno še enkrat pojasnil zadeve in čakam odgovor. Vem, da se zaposleni tam trudijo in da več kot delati ne morejo. Ampak, kako naj prva polovica 2027 razložim staršem? In kako naj za to prevzamem odgovornost? Ni ok. Res ni ok. In samo slabše je," je še zapisal.

Pod njegovo objavo se je usulo komentarjev. Med drugim ga je nekdo vprašal, zakaj ni izdal napotnice "zelo hitro". "Ker bi bilo neupravičeno do tistih, ki preiskavo resnično potrebujejo v dveh tednih. In tudi do kolegov. Stopnja “nujnosti” hitro in preiskava v  obdobju treh mesecev je za stanje primerna," mu je odgovoril Vesel.

"Vem, da se bodo kolegi potrudili in da bo na koncu bolnica dobila preiskavo v ustreznem terminu, zlati so in zelo požrtvovalni. Zgubimo pa vsi veliko časa in živcev, ko se moramo koordinirati za stvari, ki bi morale biti samoumevne. In, ne, goljufanje ni rešitev," je še poudaril.

Kasneje pa objavil še pojasnilo za vse, ki so njegovo objavo razumeli kot kritiko kolegov.

"Če je kdo mojo jutranjo nit razumel kot kritiko kolegov, je povsem zgrešil sporočilo. Moja bolnica bo na koncu imela preiskavo v razumnem roku. Imela zato, ker bom osebno klical in prosil rentgenologa in bo ta na nek način našel neko  luknjo in preiskavo naredil. Zagotavljam vam, da se v tem trenutku v Sloveniji na enak način za različne preiskave in posege dogovarja in usklajuje nekaj sto zdravnikov. Nekaj sto, ki bi v tistem času sicer v miru delalo nekaj drugega, ne pa kurilo živce in koronarke, svoje in kolegov," je še dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • atamama 22:26 24.julij 2024.

    V celotni zadevi pa poglejmo zasedenost naprav po posameznih bolnišnicah. MR naprava dela skupaj z izvajalcem. Dela pa lahko 24 ur. In poglejmo, ne bom navajal ustanove, kako je zasedenost bila na lep sončen dan v februarju. Ob 7:45 prvi ...prikaži veči pacient, potem se je ustavilo za malico, ob 14:30 pa začuda ostanejo samo še 3 osebe. Pa pridemo na vrsto in ko povprašamo kam so šli ostali odgovor presenečenja, domov, ker popoldne ne delamo... Torej poleg ZZZS-ja, ki planira malo povprašajte direktorje .....

  • Ender3 19:07 24.julij 2024.

    Samo Vesel ni samo fekalni kardiolog ima tudi veliko časa za komentiranje desnosučnim na Nori24tv. Taki so pravi biseri slovenskega zdravstva.

  • Avatar Zala
    Zala 17:20 24.julij 2024.

    Pediater je samo razkril vso bedo sistema.