Zdravje > Sem s teboj
4470 ogledov

Pisma otrok, ki so prepogosto pozabljeni

Otroci Ž 2021
1/24
Otroci
"Najlepše je, ko nam otroci hitijo razlagati, da se jim je uresničila želja. Nekateri celo ne morejo verjeti, s čim so si to zaslužili."

Dragi bralci in bralke, z vašo pomočjo so dobili otroci iz spodnjega seznama svojega Dedka mraza ali Božička, ki jim bo letos izpolnil željo. Še vedno pa veliko otrok, ki niso imeli možnosti napisati pisma, ostaja brez svojega lepo zavitega darilca pod jelko. V ta namen lahko otrokom zavijete splošno darilce ...

Kot vsako leto tudi letos s pomočjo bralcev Žurnala24.si obdarujemo otroke iz socialno šibkejšega okolja. Otroke, ki si pod jelko želijo lepo zavitega darila in spoznanje, da nekdo misli nanje. Kot boste videli, so želje otrok večinoma skromne, njihove risbice pa narejene iz srca. Med njimi je tudi nekaj najstnikov, ki v Božička ali dedka Mraza v pravljičnem pomenu ne verjamejo več, verjamejo pa, da se bo tudi letos nekdo spomnil nanje in jim prinesel darilo ...

Poleg obdarovanja dotičnega otroka prek pisemca lahko torej pošljete tudi splošno darilce otrokom v stiski, saj zaradi velikih potreb žal s pismi niso prišli na vrsto. Izberete lahko otroke, stare od 2 do 10 let, in jim podarite potrebščine, ki jih imajo najraje.

To so ponavadi dolge majice s kapuco, topli zimski čevlji, trenirke, bundice, pižame, plastenke za vodo, šolske potrebščine (barvice, svinčniki, peresa, peresnice), higienski pripomočki (šampon, milo, zobna ščetka), za fante žoge (nogomet in košarka; naj bo napihnjena, saj mnogi nimajo tlačilke), za dekleta elastike, glavniki, zapestnice, verižice.

Vsi otroci imajo radi dobre sladkarije, pa tudi kakšne čisto nove in samo njihove igračke. Vašo namero o oddaji splošnega darila pošljite na anja.darila@gmail.com in poslali vam bomo konkretne podatke za oddajo.      

Prav v tem času lahko dobijo nekaj novega in ne rabljenega

"V decembrski akciji, ki nam jo omogočajo naši podporniki in vi, obravnavamo tiste otroke, ki so že del naših socialno-varstvenih programov ali pa so postali del njih v novem šolskem letu. Gre za otroke, ki prihajajo iz družin z nizkim socialno-ekonomskim statusom, ter tiste, ki so v tem hitrem svetu večkrat pozabljeni," pojasnuje Estera Popovič iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje.

S pomočjo vas in dobrih ljudi, ki nas spremljajo in nam na ta način pomagajo, lahko otroke razveselimo in opolnomočimo na različne načine. Eden izmed pomembnejših časov v letu so ravno prazniki, ko imamo ljudje ponavadi doma polne mize in darilca pod smrekico. A ravno tisti, ki to najbolj potrebujejo, so večkrat pozabljeni.

Estera Popovič, ZPM Ljubljana Moste - Polje

Opisuje, da vsako leto prejmejo ogromno teh pisemc in risbic, nekateri še ne znajo pisati in raje rišejo. Pisemca se zato močno razlikujejo med sabo in tudi želje otrok so zelo različne: "Od tega, da si nekateri želijo le Nutello ali arašidovo maslo, do snega in sreče v družini ... Do takih želja, kot so igrače ali oblačila ter druge potrebščine, ki otroke razveseljujejo. Ravno v tem času lahko končno dobijo nekaj novega in ne rabljenega, in to jim želimo omogočiti."

 

Kaj pomenijo ta darilca otrokom?

"Ta darilca otrokom seveda najprej narišejo nasmeh na obraz. Saj veste, ko se vam izpolni ena drobna želja, vsaj enkrat v letu. In kako lepo je to, če se zgodi ravno za zimske praznike, ko so doma vsi zbrani. Tudi ti otroci si želijo topline, sreče in ljubezni," opisuje Estera.

Darilce, ki ga prejmejo, pa je po njenih besedah še dodatek, ki jim polepša praznike in jim podari občutek veselja in trenutek sreče: "Najlepše je, ko nam otroci hitijo razlagati, da se jim je uresničila želja. Nekateri celo ne morejo verjeti, s čim so si to zaslužili. In mi verjamemo, da je prav in da si tudi oni to zaslužijo."

Razlike med otroki v tem času še bolj opazne 

"Menimo, da bi vsak otrok, v decembrskem času, moral začutiti sprejetost, mir in ljubezen. To so tri najbolj pomembne stvari, pomembne za odraščanje. Odrasli ljudje večkrat pozabimo kako lahko naše skrbi negativno vplivajo na otroke in enostavno pozabimo, da smo tu v prvi vrsti, za njih," opozarja Estera.

Otroci Ž 2021 | Avtor: Otroci Otroci
Otroci v šoli po njenih besedah večkrat poslušajo, kako si drugi privoščijo to in ono potovanje ali doživetje, kot je gledališče ... Kaj vse je druge otroke čakalo pod smrečico ... njih pa nič: "To res ni pravično in če so prazniki vsako leto, bi prazniki vsako leto morali biti enako lepi za vse. Želimo si, da s sabo v svet odraščanja tudi ti otroci odnesejo s sabo kakšen lep spomin."

Dodaja, da je v času korone decembrsko obdarovanje še toliko pomembnejše, saj so razlike med otroki v tem času še bolj opazne. Pa ne le v materialnem smislu.

Ti otroci so v tem času še bolj podvrženi stiskam, ki jih doživljajo njihovi starši in skrbniki, ki se trudijo za lastno preživetje, nato pa še za preživetje otrok: "In letos zato še bolj z veseljem in še z večjim trudom pomagamo tem ljudem in otrokom, kolikor se le da. Hvala, ker nam tudi letos ob strani stojite vi in vaši bralci. Hvala iz srca!"

Pisma Božičku in dedku Mrazu

Ponekod smo napisali le želje, saj so otroci narisali risbico, na zadnjo stran pa našteli svoje želje. Nekatere želje otrok so res skromne, zato prosim bralce, da jim v darilce pristavite še kakšno sladkarijo. Nekateri otroci so si zaželeli več želja, te lahko obdarite z enim darilcem.

Številko svojega izbranega otroka pošljite na anja.darila@gmail.com in počakajte na elektronsko sporočilo.

Če bi želeli otrokom pod okrilje Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje pomagati kako drugače, pa obiščite njihovo stran: https://www.zpmmoste.net/ ali jim pišite na: info@zpmmoste.net.

Lahko pa se odločite tudi za splošno obdarovanje otrok v stiski z darilci po vašem izboru (nove obleke, čevlji, odeje, higienski pripomočki, športni pripomočki, igračke in sladkarije) za otroke v starosti od 2 do 10 let. V tem primeru pošljite mail na anja.darila@gmail.com in javite, da boste poslali ali prinesli splošno darilce.  

M15 – Alex – ZASEDEN

Želi si gaming slušalke hyperx cloud stinger s.

M3 – Tjaša (13 let) – ZASEDENA

Želi si rubikovo kocko, topel pulover s kapuco številka L ali bundo ter sladkarije.

M4 – Karin (11 let) – ZASEDENA

Dragi Božiček! To leto sem zelo pridna, rada bi, da mi prineseš hlače, majico in sladkarije. Upam, da se mi bo uresničilo. Stara sem 11 let, hodim v 4. razred. Tvoja Karin

Ž10 – Nataša (11 let) – ZASEDENA

Jaz bi imela rada nove rolerje ali igrače (ali zapestnico, verižico, igrače).

Ž23 – Kora (8 let) – ZASEDENA

Želi si vzglavnik v obliki srčka, škatlo bombonov. Rada bi imela tudi skiro.

Ž15 – Daniela – ZASEDENA

Dragi Božiček! Najbolj si želim zimsko obutev (33), kakšno toplo oblačilo, čokoladice, ki izgledajo kot kamni, Robux in nekatere mačje igrače.

Ž24 – Ajla (6 let) – ZASEDENA

Želi si plastelin in pripomočke za igranje s plastelinom, punčko Simple Dimpl. Želela bi si tudi kombinezon v velikosti 128, saj upa, da bo veliko snega.

Ž18 – Mia (6 let) – ZASEDENA

Želi si kakšne superge ali pohodne čevlje (velikost 31–32), trenirko (velikost 128) in kakšno igračo za punčke.

M14 – Iris (13 let) – ZASEDENA

Želi si led lučke na daljinca za v sobo (gre za verigo lučk, ki menja barvo, ki se jo ponavadi nalepi na pohištvo) ali pulover v velikosti L ter beli ali črni lak za nohte.

Ž14 – David – ZASEDEN
Želi si črno choker ogrlico in knjigo Harry Potter – angleško.

M12 – Gloria (10 let) – ZASEDENA

Želi si pulover v velikosti M ali trenirko v velikosti M, želi si tudi glavnik, lak za nohte, dnevnik in zapestnico ter verižico.

M13 – Martina (12 let) – ZASEDENA

Želi si NIKE oblačilo ali copate NIKE številka 38. Pa tudi plastenko za vodo. In sladkarije.

Ž5 – Daniel (8 let) – ZASEDEN
Želim si novoletne mavrične lučke.

Otroci Ž 2021 | Avtor: Otroci Otroci

Ž19 – Sedin (9 let) – ZASEDEN

Za zimo bi želel kakšne zimske čevlje ali superge (36) in toplo trenerko velikost 146. Lahko tudi kakšno družabno igro.

Ž4 – Jan – ZASEDEN

Želi si knjigo Mišek Stuart. Lahko tudi kakšno plišasto igračo.

Ž16 – Manja (13 let) – ZASEDENA

Želi si črno bele čevlje Puma (39), družabne igre ali morda kaj za ustvarjati.

Ž12 – Julija – ZASEDENA

Dragi dobri mož, želim si črno choker ogrlico in knjigo Harry Potter v angleščini, če je možno. Hvala :)

Ž11 – Maja (8 let) – ZASEDENA

Jaz bi prosim igrače  (Želi si kakšne igrače za punce, morda set za ustvarjat.)

Ž17 – Max (9 let) – ZASEDEN

Želim si katerokoli rubikovo kocko (Najraje kakšno malo bolj posebno, drugačno. Želi si tudi trenerko, a je glede velikosti najbolje podariti kakšno darilno kartico za trgovino z oblekami)

Ž6 - Nika (6 let) – ZASEDENA

Zelo rada ustvarja, zato si želi kakšen set ali material za ustvarjanje.

Ž1-Dalia (7 let) – ZASEDENA

Dragi Dedek Mraz, sem Dalia in zelo rada gledam risanko Kako ukrotiti svojega zmaja. Bi mi lahko letos prosim prinesel enega zmaja, hvala.

Ž7 – Alen (6 let) – ZASEDEN

Želi si igralo avtomobilček.

Ž13 – Edvin – ZASEDEN

Dragi dedek Mraz. Sem Edvin in sem star 13 let. Te počitnice sem pomagal pri počitniškem varstvu. Zelo rad pomagam ljudem, rad nosim hudije, modre in sive barve. Rad bi ga imel, če ga prineseš bom vesel, če pa ne boš drugo leto. Adijo <3 (najbolje darilna kartica za obleko)

Ž21 – Adna (13 let) – ZASEDENA

Dragi dedek Mraz. Letos si želim za obleči pulover, da mi bo toplo, zelo bi bila vesela, če bi bil v črni, beli ali sivi barvi. Če mi ne boš uresničil želje, ni nič narobe. Pa hvala vnaprej, rada te imam. Bila bi tudi zelo vesela, če bi učiteljicam več pomagala. (najbolje darilna kartica za kakšno obleko).

M-1 Marija – ZASEDENA

Želi si šolske potrebščine, hlače v velikosti 36, majico v velikosti S, zvočnik, sladkarije.

Pisma 2021 | Avtor: Otroci Otroci

M2 – Rok (8 let) – ZASEDEN

Želi si namizno igro monopoli – ultimativno bančništvo ali Bakugan Battle set in sladkarije.

Pisma 2021 | Avtor: Otroci Otroci

 

M5 – Maja – ZASEDENA

Želi si igračko, čokolado in majico ter hlače v velikosti 134.

Pisma 2021 | Avtor: Otroci Otroci

M6 – Žan – ZASEDEN

Dragi dedek Mraz. Sem Žan, hodim v 3.b razred. Rad bi želel, da mi prineseš traktor, hlače ali bundo v velikosti 128 in sladkarije. Rad te imam dedek Mraz. Žan

M7 – Tara – ZASEDENA

Želi si pulover v velikosti XS in kavbojke v velikosti 36 in sladkarije.

M8 – Larisa (7 let) – ZASEDENA

Želi si plišastega violičnega ponija in sladkarije.

M9 – Liam (8 let) – ZASEDEN

Želi si traktor na daljinca, lizike, hlače v velikost 134 ali majico v velikosti 134.

Pisma 2021 | Avtor: Otroci Otroci

M10 – Aleksandra (13 let) – ZASEDENA

Dragi zimski botri!

Za zimske praznike si želim veliko veselja, zdravja, sreče in dobrega vzdušja. Ker se počasi bližamo zimi, si bi zaželela toplo puhasto odejo ali pulover (M) ali trenerko ali komplet puloverja in trenerke (M) par rokavic. Počasi sem se začela učiti kuhanje, zato si želim tudi kuharske knjige. Želim si tudi glavnik, saj imam glavnik že zadnja štiri leta.

Ker sem začela trenirati odbojko, bi želela dobiti črne NIKE kratke hlače, saj jih imajo tudi vse druge in bi jih prvič dobila. In nazadnje si želim veliko sladkarij, največ pa čokolade. Ker bo to edino darilo, ki ga dobim, bom zanj hvaležna. Želim tudi veliko sreče, zdravja, veselja, dobrega vzdušja in lepih trenutkov. 

M11 – Antonio – ZASEDEN

Dragi zimski botri! Celo leto sem bil priden doma in v šoli. Za božič bi si želel dve stvari. Ker sem začel trenirat košarko, bi si želel košarkaško žogo ali športne košarkaške copate. Ker bom zdaj preživel doma nekaj časa, si želim imeti zelo veliko sladkarij. Za zimske čase si bi najbolj zaželel veliko veselja, sreče, lepih trenutkov in dobrega vzdušja. Ker so to edina darila, ki jih dobim, bom za njih hvaležen. 

Ž26 – Natalija – ZASEDENA

Dragi dedek Mraz! Želim ti vesel božič in srečno novo leto. Zate sem narisala božično risbo in upam, da ti bo všeč. Živimo v najemniškem stanovanju, imam bratca in sestro. Zelo rada imam umetnost in šport. Letos si želim športna oblačila ali športne copate znamke Puma, saj si novih žal ne moremo privoščiti. Vesela bom, če mi uresničiš željo. Želim ti veliko zdravja in da bi bilo na tem svetu še več dobrih ljudi kot si ti.

(Predlagamo nakup darilne kartice za kakšno trgovino s športnimi oblačili ali obutvijo in sladkarije.)

Ž28 – Monika – ZASEDENA

Narisala sem ti božično risbo in upam, da ti bo všeč. Zelo rada imam športne aktivnosti, rada bi drsalke, a so za starše predrage. Ali pa športna oblačila ali športne copate. Vesela bom, če mi boš uresničil eno od želja. Želim ti veliko zdravja.

(Predlagamo nakup darilne kartice za trgovino s športno opremo in seveda sladkarije, ki jih vsi otroci obožujejo.)

Ž8 – Aylin (9 let) – ZASEDENA

Stara sem devet let. Rada te imam! Želim si družabne igre, na primer monopili, ena ... To pismo sem napisala čisto sama. Morda ni najlepše, je pa iz srca! Nasvidenje. 

Ž20 – Sara (3 leta) – ZASEDENA

Dragi Dedek Mraz. Za zimo si želim toplo trenerko v velikosti 104, zelo se ti zahvaljujem. Objem.

Ž2 – Luna (6 let) – ZASEDENA

Želi si lutko l.o.l. surprise znamka Čebelica.

Ž25 – Peter (14 let) – ZASEDEN

Želi si kakšne družabne igre ali kaj za šport.

Ž3 – Lara (9 let) – ZASEDENA

Sem Lara in zelo rada berem. Zato bi te prosila, če bi mi to leto prinesel knjigo 1. del Harija Poterja. Lep Božič in lep pozdrav

Ž9 – Lajla (8 let) – ZASEDENA

Dragi Dedek Mraz! Zelo si želim imeti pajac pižamo. Števlko pajaca pa rabim 140. Hvala ti!  (lahko tudi kakšen set za ustvarjati, zapestnice) Objem <3

Ž22 – Leon (4 leta) – ZASEDEN

Želi si igračo avtomobilček.

Ž27 Mark – ZASEDEN

Dragi Dedek Mraz, imam šest let. Sem celo leto bil priden. Sem narisal za tebe. Upam, da ti je všeč. Želim si igračo parne lokomotive s tračnicami. In kakšno sladkarijo. Upam, da boš zdrav. Zelo te imam rad. Upam, da mi boš željo uresničil.

Pisma 2021 | Avtor: Otroci Otroci