Zdravje
4768 ogledov

So grenke kumare in bučke nevarne?

Kumare Profimedia
Številne slovenske vrtnarje trenutno razveseljujejo bučke in kumare, ki pa so včasih lahko grenke. So grenke vrtnine lahko nevarne za zdravje?

"Grenkoba bučk ali kumar ne predstavlja nevarnosti za zdravje ljudi," so nam jasno odgovorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Že pred časom so nam sicer pojasnili, da je grenak okus, ki se ga lahko zazna pri plodovih družine Cucurbitaceae kot so bučke, buče, kumare, melone ali lubenice, posledica tvorbe naravnih toksinov triterpenoidov iz skupine kukurbitacinov. Gojeni plodovi pa vsebujejo izredno malo naravnih toksinov, več jih je lahko v nekaterih divjih vrstah, ki niso prisotne v naših krajih. 

Zdravi plodovi, ki jih lahko tudi zamrznemo

Tako bučke kot kumare so zelo zdrave in uporabne. Pretežni del kumare predstavlja voda, vsebuje tudi vitamin C in kofeinsko kislino, za katero je značilno, da pomirja razdraženo kožo. Bogata je z minerali kot so silicij, kalij in magnezij, ter nekaterimi drugimi minerali, priporočljiva je tudi za uravnavanje prebavnih sokov.

vrt, kumare | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Tudi bučke so prava zakladnica zdravja, polne so vlaknin, vsebujejo tudi kalij, magnezij, cink, ter več vitaminov ... Bučke vsebujejo betakaroten in lutein, ki lahko ščitita pred očesnimi boleznimi, kot sta siva mrena in degeneracija makule. Raziskave so pokazale, da lahko uživanje bučk pomaga znižati raven sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.

Tako bučke kot kumare imajo malo kalorij in sta odlična prehrana za tiste, ki pazijo na svojo telesno težo. 

Kumare olupite, bučk ni treba

Ker jih imajo pridni vrtičkarji v tem trenutku res v obilju, lahko tako kumare kot bučke zamrznete, uporabite jih nato v roku enega leta.

Kumare je najbolje olupiti in naribati ter jih surove zamrzniti v posodicah, da lahko v zimskih mesecih na hitro pripravite juho ali omako. Na forumu Starševski čvek TUKAJ je polno receptov, kako pripraviti odlično omako iz kumar. Ena od uporabnic svetuje takšno pripravo: "Spraži eno čebulo, zraven ožete naribane kumare. Posuj z eno žličko moke, zmešaj, zalij z vodo, dodaš sol, poper in pustiš, da se skuha. Zaliješ z malo belega suhega vina ali pa z žlico jabolčnega kisa. Naj nato še enkrat zavre. Kislih dodatkov ne dajaj prekmalu, ker bo čebula ostala trda!"

Tudi bučke lahko zamrznete kar surove, za razliko od kumaric bodo mlade bučke najboljše z olupkom. Lahko jih narežete na kocke za zimsko omako, lahko jih naribate ter uporabite za juhe, polpete in tako dalje.

bučke, kuhanje | Avtor: Profimedia Profimedia
 

Kako se izognemo grenkemu okusu?

Grenak okus tako pri bučkah in kumaricah je zelo neprijeten in nam lahko uniči jed, ki jo pripravljamo. Zato je najbolje, če pred pripravo jedi poskusite krajec kumare ali bučke. Še bolje pa je, če naredite vse v svoji moči, da kumarice ali bučke z vrta ne bodo grenke. 

Tudi najboljši vrtičkarji in kmetje so podvrženi izzivom. "Gojenje kumar in bučk je pomembna tema, ki poraja vprašanja in zahteva trdne odgovore. Ena najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo pridelovalci, je grenak okus obeh vrst," so nam pojasnili pri podjetju Optimus plus d.o.o., ki se ukvarja z oskrbo in distribucijo zelenega programa.

Grenak okus lahko po njihovih besedah povzroči več dejavnikov, vključno z zdravjem rastlin, temperaturo in zalivanjem: "Na srečo obstajajo koraki, s katerimi lahko rešimo problem grenkih kumar in bučk in izboljšamo kakovost svojih vrtnarskih proizvodov."

bučke in buče | Avtor: Profimedia Profimedia

Da bi preprečili pojav grenkih kumar, je po njihovih navedbah pomembno paziti na gojenje in nego rastlin. Najprej je pomembno preveriti pH tal in se prepričati, da je med 6 in 7. Poleg tega priporočajo, da rastline redno zalivate in vzdržujete stalno in zmerno vlažnost tal, namreč sušna tla oslabijo rastlino, kar vpliva na rast in končno kvalitetnih plodov.

Zaradi pomanjkanja vode rastlini primankuje kalcija, zato začnejo plodovi odpadati, pojavita se zvijanje plodov in grenkoba. "Najbolje je, da si namestimo na vrtu ustrezne kapalnike, kar omogoča redno oskrbo vode sadiki," svetujejo. 

Svetujejo, da kumare vsaj štiri leta ne sadimo na istem mestu,  to pomeni, da se poslužujemo t.i. kolobarjenja. Zelo dobro uspevajo v kombinaciji z  grahom, fižolom ali drugimi stročnicami, peso,  porom, slabo pa za vsemi kapusnicami. "Drugi dejavniki, ki jih je treba upoštevati, so uporaba naravnih in organskih gnojil ter izogibanje uporabi kemikalij, ki bi lahko poškodovale rastlino. Poleg tega je pomembno izbrati, ki so primerne za podnebje in območje, na katerem se gojijo," poudarjajo. 

Nekateri strokovnjaki svetujejo, da ob kumare in bučke sadite sončnice, ki podajo rastlini delno in rahlo senčko, kar preprečuje, da bodo plodovi podvrženi visokim temperaturam. Obenem se boste grenkobi izognili tudi tako, da boste pobirali mlade plodove.

Preberite še, kako lahko na majhni površini vrta pridelate ogromno zelenjave TUKAJ. 

anja.scuka@styria-media.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.