Zdravje
14163 ogledov

Švedi sporočili zaskrbljujoč zdravstveni primer

opičje koze izbruh who Profimedia
Vrstijo se tudi opozorila Svetovne zdravstvene organizacije.

Švedska agencija za javno zdravje je danes sporočila, da so v tej članici EU potrdili prvi primer okužbe z novo različico opičjih koz oziroma mpox zunaj Afrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Okužbo so diagnosticirali osebi, ki je poiskala zdravstveno oskrbo v Stockholmu, so dodali.

Zaradi izbruha nove različice opičjih koz v Afriki je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v sredo razglasila javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti, kar je najvišja stopnja opozorila.

WHO je opozorila, da bi se opičje koze prvič po letu 2022 lahko znova razširile po svetu in postale tveganje v več državah. Kot je povedal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, je WHO pri razglasitvi krize upoštevala priporočilo neodvisnih strokovnjakov.

Razglasitev javnozdravstvene krize sicer nima konkretnih posledic. Njen namen je opozoriti pristojne oblasti po vsem svetu in jih pozvati k pripravi na morebitne izbruhe.

opičje koze izbruh who Izjemno nevarno Svet Izbruh opičjih koz: Razglasili krizo globalnih razsežnosti laboratorij opičje koze epruveta epruvete Strah Zdravje Zaradi te bolezni razglasili izredne razmere

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Francs 22:32 15.avgust 2024.

    Cepivo je že ? Hitro se cepiti 3x....😋

  • Antivaxer 22:06 15.avgust 2024.

    "neodvisnih strokovnjakov". 😂😂😂

  • suineg7878 21:45 15.avgust 2024.

    Pa se je zacelo... Ni odvec omenit, da je od Covid vakcin vsaj Astra Zeneka imela soj opicjih koz v "osnovni opremi" oziroma bolj natancno fact checkerji pravijo da ima Astra zgolj simpanzev adenovirus ki seveda nima veze z izbruhom. ...prikaži več Kot bi rekel g. Bush: Fool me once shame on you. :)