Zdravje
10228 ogledov

Takšni so simptomi nove različice koronavirusa XEC

Test za covid-19 Profimedia
V Sloveniji nova različica koronavirusa imenovana XEC.

Tudi v Slovenijo je v zadnjih tednih prišla nova podrazličica koronavirusa, imenovana XEC. Spremljajo jo močan glavobol, visoka vročina in oslabelost. Sicer lahko bolezen poteka v povsem blagi obliki, brez vročine in brez kašlja.

Različico, imenovano XEC, so junija najprej zaznali v Nemčiji, od takrat pa še v Združenem kraljestvu, ZDA, na Danskem in v številnih drugih državah. Javno objavljeni podatki sekvenciranja kažejo, da se je razširila tudi v Sloveniji. 

Kar ločuje XEC od drugih različic je, da je rekombinantni virus, ki združuje lastnosti dveh prejšnjih različic omikrona KS.1.1 in KP.3.3. 

Mateja Logar | Avtor:
Po besedah infektologinje Mateje Logar klinična slika ostaja enaka kot do zdaj. "Je pa trenutno še premalo primerov in podatkov, da bi lahko karkoli sklepali. Več bomo vedeli v naslednjih tednih,” je dejala za portal N1. 

Sicer na infekcijski kliniki v tem času ni posebne gneče. Imajo nekaj primerov gripe, nekega epidemičnega vala še ni, je še povedala Logarjeva.

dezurna@styria-media.si

 

 

 

 

 Tudi v Slovenijo je v zadnjih tednih prišla nova podrazličica koronavirusa, imenovana XEC

Tudi v Slovenijo je v zadnjih tednih prišla nova podrazličica koronavirusa, imenovana XEC

Komentarjev 16
  • Avatar Jašna53
    Jašna53 11:29 08.oktober 2024.

    Ranocelniki bi na vsak način spet želeli služit na račun bacilčka!!!!

  • Lion0077 11:08 08.oktober 2024.

    Hitr zapret meje,da ne bo kdo brez kašlja prišel v Koper.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:04 08.oktober 2024.

    Kovid ni tako nedolžen. Iz najbolj mile oblike se lahko razvije long covid, ki ni hec. Je pa folk totalno neosveščen in se ne drži doma ali nosi masko v primeru nalezljivih okužb. Namerno širjenje le teh je namreč kaznivo dejanje.