Zdravje
4710 ogledov

Dobrih 560 okužb manj kot včeraj, kaj to pomeni

Hrvaška epidemija covid-19 Epa
Omikron se uspešno širi v populaciji. Pozitivnih je bilo več kot 50 odstotkov testov PCR.

V sredo je bilo opravljenih 13.335 testov PCR, s katerimi so potrdili 6.855 novih primerov okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 51,4. Opravljenih je bilo tudi 98.585 hitrih testov. 

V primerjavi s prejšnjo sredo je tokrat 78,2 odstotka več okužb. Prejšnjo sredo je bilo potrjenih 3.847 okužb, delež pozitivnih testov pa je znašal 38,1 odstotka. 

Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev znaša 2.387, sedemdnevno povprečje novih primerov pa je naraslo na 4.796.

V sredo je bilo potrjenih 565 manj primerov kot v torek, vendar smo enak vzorec videli tudi prejšnji teden. Prejšnji torek je bilo potrjenih 4.084 novih primerov, v sredo pa 3.847.

Trend rasti je bil včeraj enak kot v torek, ko je padel rekord. V obeh dneh smo v primerjavi s prejšnjim tednom zabeležili okoli 80-odstotno rast. 

V prvih treh dneh tega tedna je bilo potrjenih 8.107 več okužb kot v prvih treh dneh prejšnjega tedna. Pričakujemo lahko, da bo število potrjenih primerov v tem tednu krepko preseglo skupno potrjeno število v prejšnjem tednu. 

Iz zadnje napovedi Matjaža Leskovarja je razvidno, da vrha števila novih potrjenih primerov še nismo dosegli. Leskovar vrh napoveduje v drugi polovici januarja, medtem ko bo vrh v bolnišnicah dosežen v začetku februarja. Bolnišnice naj bi takrat bile zasedene kot na vrhuncu četrtega vala. 

V vseh regijah se sedemdnevno povprečje novih primerov na sto tisoč prebivalcev povečuje. Najvišje je v osrednjeslovenski in goriški regiji, najnižje pa ostaja v pomurski regiji. 

V bolnišnicah je po zadnjih podatkih Sledilnika 527 bolnikov s covidom-19, od tega jih 153 zdravijo v enotah intenzivne terapije. 

V januarju je za posledicami covida-19 umrlo 96 ljudi.

Vlada o trenutni epidemiološki situaciji

Danes bo o razmerah v državi razpravljala vlada. Posvetovalna skupina za cepljenje naj bi podprla takojšnjo uvedbo pogoja PC, medtem ko menijo, da uvajanje obveznega cepljenja proti covidu-19 v dani situaciji ni primerno.  

Trenutno so zaskrbljujoče razmere v zdravstvu, saj se soočajo z velikim številom odsotnih z dela. Do odsotnosti prihaja tako zaradi okužb kot zaradi karanten. Pogoji za karantene so sicer od ponedeljka spremenjeni. Te so po novem krajše. Iz ljubljanskega UKC so včeraj sporočili, da je iz ponedeljka na torek z delovnega mesta iz razloga covida z delovnega mesta ostalo odsotnih dodatnih 145 zaposlenih.  

Precejšen kaos je tudi v šolstvu. Po podatkih pristojnega ministrstva je bilo v torek v osnovnih šolah v karanteni 936 oddelkov, v srednjih šolah pa 495. Skupno kar trikrat več kot pred enim tednom. Težavo predstavlja tudi novo pravilo, ki določa, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • QSprm 14:09 13.januar 2022.

    Pravoverni korona teroristi ze bijejo plat zvona. Nad bolezen, ki je hkrati sveti gral brezpogojno verujocih korona fundamentalistov, ki se nesramno okoriscajo s to epsko histerijo, je v zadnjih vzdihljajih. Ce se hitro ne najde nadomestilo, bojo prisiljeni poprijeti za ...prikaži več kaksno delo in dejansko pokazat kaksen rezultat. To je pa ze bolj v domeni znanstvene fantastike, kajti ta falanga notoricnih bebckov je opravilno povsem nesposobna.

  • Jeanette_Jenkins 13:34 13.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Dusan12 11:10 13.januar 2022.

    B.P. avtor, poišči sli službo, da boš koristen družbi in ne nakladaj, ….