Zdravje
4259 ogledov

Janša o tem, kako naj zdravnik izbira paciente za cepljenje

Cepljenje proti covid-19 Epa
"Družinski zdravniki bodo morali biti aktivni in domisleni," pravi Milan Krek, direktor NIJZ.

"Proizvodnja cepiva sama po sebi ne dosega potreb, zato se sprejema ukrepe za zaščito tistega dela prebivalstva, ki je najbolj izpostavljen," je danes na novinarski konferenci, kjer je skupaj s predsednikom vlade Janezom Janšo predstavljal načrt cepljenja, povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Iz desetih doz morda tudi 12

Po tem, ko so cepivo najprej prejeli v domovih za starejše ter zdravstvenih domovih, se ta teden začenja cepljenje starejših od 80 let. "Zdravniki aktivno vabijo na cepljenje, tako, da smo v polni fazi cepljenja starejših od 80 let," pravi Krek.

Oseb, starejših od 80 let, je 114 tisoč. "Vsak družinski zdravnik bo najprej dobil 10 enot, lahko se zgodi, da bo iz teh 10 tudi 12, če bo ostala šesta doza, za cepit njegove paciente. Potem pa bo z vsako pošiljko dobival nadaljnje nabave in bo počasi pocepil vse svoje bolnike od 60 do 100 in več let," razlaga Krek.

Zdravniki navodil, kako izbrati prvih deset pacientov, niso dobili, znašli naj bi se sami in med svojimi pacienti izbrali tiste, za katere menijo, da bi bila okužba s covidom najbolj kritična. Janša je povedal, da je to logično, saj osebni zdravniki najbolje poznajo "mikrosliko" in lahko zbirajo po kriteriju največje ogroženosti. "Večina si je že naredila sezname," je dejal Janša.

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo | Avtor: Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa

Kako do cepljenja?

"Če smatrate, da spadate v eno od rizičnih skupin, te paciente evidentirajo lečeči zdravniki, zanje zagotovijo cepivo in jih tudi cepijo, to je temeljni princip," razlaga Krek. Zdravniki sami bodo sicer aktivno klicali svoje paciente, napoveduje Krek, cilj je namreč precepljenost nad 70 odstotkov prebivalcev.

Hkrati bodo morali biti zdravniki zelo aktivni in iznajdljivi tudi v primeru, da pacienta, s katerim bo dogovorjeno cepljenje, ne bo v ambulanto. Cepivo namreč zunaj hladilnika UKC Ljubljana ne more biti hranjeno dlje časa."V roku štirih dni mora pacient priti v ambulanto in biti cepljen, v kolikor njihovega pacienta, ki bo evidentiran, ne bo, bodo cepili nekoga znotraj sistema, medicinsko sestro ali koga, ki spada v kategorijo nad 70 let. Zelo pomembno je, da cepivo ne gre v nič," pravi Krek. 

Covid-19 koronavirus test Covid-19 Svet Nikomur ni jasno, kaj se dogaja v BiH. Začudeni tudi zdravniki.

S prijavo na eUpravi se postavite v vrsto

Tisti, ki ne spadajo v rizične skupine, naj svoj interes izkažejo s prijavo na eUpravi, pravi Krek. S tem, ko izpolnite vlogo za prijavo interesa za cepljenje proti covidu-19, ste v čakalni vrsti, pravi Krek. Tisti, ki so prijavljeni prej, bodo na vrsti prej, še zagotavlja direktor NIJZ. PO končanju cepljenja rizičnih skupin, naj bi prijavljeni tudi dobili SMS sporočilo o kraju in času cepljenja po vrstnem redu prijave. 

"Želimo, da bi bila precepljenost 70-odstotna, lahko tudi več, vendar 70 odstotkov bi bilo odlično," pravi Krek. 

Cepljenje po regijskem ključu

Cepivo naj bi se v naslednjih fazah delilo po regijskem ključu. Ta naj bi bil uveljavljen, kot je bilo napovedano že na novinarski konferenci pretekli teden, ko bo celotna država izstopila iz črne faze, torej, ko bo okužb v sedemdnevnem povprečju manj kot 1350 in hospitaliziranih manj kot 1200. "Pri razdeljevanju cepiva bomo upoštevali obremenitev posamezne regije z okužbami, da bi pomagali regiji, ki je v veliki stiski, da se situacija umiri," napoveduje Krek.  

Cepivo trenutno ni deljeno po regijskem ključu, imajo pa določene skupine prednosti, to so prvotno starostniki ter osebe z boleznimi, kot sta diabetes ali hipertenzija. "Želimo predvsem zmanjšati umrljivost in hude oblike bolezni, ki končajo v bolnišnicah, s tem razbremenimo zdravstveni sistem in imamo več prostora za ostale ter spet vzpostavimo nazaj normalno življenje," pravi Krek. 

Denar, štetje denarja Slovenija Čistilka na policiji 1800 evrov bruto, hišnik 2500, administratorka pa 2600?

Cepljenje t. i. kritične infrastrukture

Kdaj pa pridejo na vrsto učitelji, policisti, vojaki in ostali, ki spadajo med kritično infrastrukturo? Janša je povedal, da bo to v januarju zelo težko, "mogoče z izjemo tistih, ki odhajajo na misije, ali še kakšnih drugih izjem". Sicer pa bodo delovno mesto kot faktor za cepljenje lahko začeli upoštevati v februarju. A to še ne pomeni, da bodo vsi zaposleni v določeni panogi cepljeni. Kot je Krek predstavil na primeru poštarjev, bodo najprej cepili tiste, ki so veliko na terenu in so posledično bolj izpostavljeni. "Tudi znotraj poklicev bomo imeli diferenciacijo, skušali bomo zaščititi tiste, ki so bolj izpostavljeni," je poudaril.

Janša je ob tem dodal, da se je slovenska vlada v nasprotju z nekaterimi drugimi, odločila, da ne bodo preskočili vrste, ker se jim to ne zdi pošteno. Dodal je, da bodo cepljeni, ko bodo kot predstavniki kritične infrastrukture prišli na vrsto. 

Tistih, ki so covid preboleli, trenutno ne bodo cepili

Tistih, ki so covid preboleli, trenutno ne bodo cepili, čeprav naj bi bila imunost po bolezni šibkejša kot imunost po cepljenju. Gre za strokovno odločitev, poudarja Krek. "Oseb, ki so prebolele covid, šest mesecev po tem ne bomo cepili, imeli bodo še svoj imunski odgovor. Dragoceno cepivo bomo namenili rizičnim osebam," pravi Krek. 

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa

Podaljšanje roka za drugi odmerek?

Doslej je bilo razdeljenih 40 tisoč odmerkov cepiv, ki naj bi bila uporabljena do konca tedna. Osebe, ki so prejele prvi odmerek, bodo po besedah Kreka drugega prejele v roku 21 do 28 dni. "V strokovnem krogu se razpravlja da podaljšamo na 42 dni, vendar čakamo, da bo EMA to odobrila," pravi Krek. Cepivo, ki je trenutno na razpolago, bi tako lahko porabili takoj, osebe, ki so že prejele prvi odmerek, pa cepili z dobavami, ki bodo prišle v naslednjih tednih. Nekaj držav se je že odločilo za tak pristop.

Cepljenje z drugim odmerkom se bo tako pri nas začelo že konec tega meseca in imeli bomo že prvo skupino populacije, ki bo polno precepljena. Pfizerjevo cepivo pa naj bi po besedah Kreka že po prvem odmerku po desetih dnevih zagotavljalo, da bolezen, če pride do okužbe, ne poteka v hudi obliki. 

Veselijo se cepiva AstraZenece

Cepivo bo v Slovenijo prihajalo vsak ponedeljek, pravi Krek. Danes smo prejeli prvih 1200 odmerkov cepiva Moderne, 25. 1. naj bi prišlo še 2000 odmerkov in nato še 6000. "Namenjeno bo za cepljenje na domu za nepokretne bolnike," razlaga Krek. 

AstraZeneca, ki je cepivo sicer izdelal po drugi tehnologiji in ne gre za moderno mRNA cepivo pač pa vektorsko cepivo, je danes vložila prošnjo na EMO za odobritev distribucije cepiva v EU. "To je zelo pomembno cepivo v svetovnem smislu, saj bo proizvodnja med 4 in 5 milijard," pravi Krek. Prva pošiljka naj bi v Slovenijo prišla februarja, čemur bo sledila velika akcija cepljenja, logistika uporabe tega cepiva je namreč veliko enostavnejša od drugih. 

Janša je pojasnil, da sta nacionalna in evropska kampanja za cepljenje že pripravljeni. Na vprašanje, zakaj nista že stekli, je odgovoril, da je bil načrt Evropske komisije, da bi s tem začeli že pred decembrskimi prazniki, a se je izkazalo, da bo še kar nekaj časa na voljo manj cepiva, kot je po njem povpraševanja, zato so začetek preložili na bolj ustreznejše obdobje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 08:15 13.januar 2021.

    . "Oseb, ki so prebolele covid, šest mesecev po tem ne bomo cepili, imeli bodo še svoj imunski odgovor. Več na: https://www.zurnal24.si/zdravje/vsak-druzinski-zdravnik-bo-dobil-deset-odmerkov-cepiva-360003 - www.zurnal24.si

  • Avatar Leon
    Leon 07:28 13.januar 2021.

    Izbira pacientov prepuscena doktorju Jansi ? Politicno cepljenje.

  • rierieneed 05:01 13.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks