Zdravje > Življenjski stil
730 ogledov

Tvegajo poškodbe in zadušitve pri otrocih, tretjina jih še vedno uporablja

nakupovalni voziček igrače
Najpogosteje prijavljena tveganje poškodb in kemična tveganja ter tveganje zadušitve pri otrocih.

Evropska komisija je objavila poročilo o sistemu Safety Gate za nevarne izdelke - po nekdanjem sistemu hitrega obveščanja RAPEX, za leto 2018.

Na vrhu seznama odkritih in s trga umaknjenih nevarnih izdelkov v letu 2018 so bile igrače (31 odstotkov), sledijo motorna vozila (19 odstotkov), oblačila, tekstil in modni izdelki so pristali na tretjem mestu ( 10 odstotkov).

Igrače, sledijo motorna vozila

Kar zadeva tveganje, sta bila leta 2018 najpogosteje prijavljena tveganje poškodb in kemična tveganja (oboje 25 odstotkov)  ter tveganje zadušitve pri otrocih (18). Več kot polovica vseh odkritih nevarnih izdelkov prihaja iz Kitajske. "Sistem Safety Gate je ključno orodje za zaščito Evropejcev pred nevarnimi izdelki in resnično deluje. Poročilo kaže, da sistem z več kot 2 000 opozorili in skoraj dvakrat toliko odpoklici in umiki izdelkov s trga učinkovito izvršuje pravila. Še naprej bomo sodelovali z nacionalnimi organi in tretjimi državami, da bi ohranili varnost vseh evropskih potrošnikov," je povedala Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová.

Tretjina še vedno uporablja nevarne izdelke

Čeprav so odpoklici med najpogostejšimi ukrepi za zmanjšanje tveganj nevarnih izdelkov,  je delež izdelkov, ki so jih potrošniki uspešno vpoklicali, na splošno še vedno majhen, so zapisali na EK, kjer so izvedli tudi anketo. "Rezultati nove ankete o tem vprašanju kažejo, da tretjina anketirancev zavestno še naprej uporablja odpoklicane izdelke, kar kaže na to, da opozorila morda nimajo velikega vpliva na potrošnike in/ali da tveganje morda ni dovolj jasno sporočeno," dodajajo.

nakupovalni voziček igrače Zdravje Pozor, nov odpoklic izdelka

Sistem hitrega obveščanja Safety Gate, ki deluje od leta 2003 omogoča, da se države članice in Evropska komisija med seboj hitro obvestijo o tem, da je bil kak neživilski izdelek kjer koli v Evropi umaknjen in/ali odpoklican s trga. Tako se lahko povsod po EU sprejmejo ustrezni nadaljnji ukrepi (prepoved/ustavitev prodaje, umik, odpoklic ali zavrnitev uvoza s strani carinskih organov). 

Slovenija prijavila 18 izdekov

Lani so na tak način izmenjali 2.257 opozoril o nevarnih izdelkih, ki so sprožili 4050 nadaljnjih ukrepov. Po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije ( ZPS) je naša država lani v sistem Safety Gate prijavila 18 izdelkov in sprejela 297 ukrepov. Najpogosteje so igrače, oblačila in svetla, najpogostejša tveganja pa so bila nevarnost zadušitve, kemična tveganja in tveganje za električni udar.

Na ZPS dodajajo, da potrošniške organizacije s sistemom niso zadovoljne. "Tudi lani so potrošniki kupili številne nevarne izdelke. Delo nacionalnih nadzornih organov ne preprečuje, da nevarni izdelki ne bi prišli na trg. Evropski parlament pozivamo naj čim prej sprejme predlagane spremembe, ki bi omogočile učinkovitejši nadzor,"  je povedala direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC  Monique Goyens.

dezurni@zurnal24



 

Komentarjev 1
  • Janez_53 14:18 10.april 2019.

    Eden od potencialno zelo nevarnih artiklov je po mojem mnenju Kinder jajček, ki poleg nevarnih majhnih delov, ki lahko povzročijo zadušitev, vsebuje še precej čokolade. Kako to, da tega artikla ne prepovejo prodajati?