Zdravje > Življenjski stil
738 ogledov

Nikar slabe vesti zaradi popoldanskega dremeža, lahko si rešite življenje

Spanje Profimedias
Nova študija o spanju...

Ste med tistimi, ki bi si tudi čez dan radi privoščili malo krepčilnega spanca, a imate zaradi tega slabo vest? Ne skrbite, popoldanski, vendar kratek spanec, vam poveča energijo in razpoloženje, najnovejša študija pa potrjuje, da znatno pomaga tudi pri znižanju krvnega tlaka, kar je seveda zdravo za srce. 

V študiji, predstavljeni na znanstvenem zasedanju Ameriškega združenja kardiologov ljudje tako piše, da so pri ljudeh, ki si lahko privoščijo popoldanski dremež, zabeležili znaten padec krvnega tlaka v primerjavi s tistimi, ki niso spali.

"Opažamo, da opoldanski spanec zniža krvni tlak enako kot druge spremembe življenjskega sloga. Na primer, zmanjšanje soli in alkohola lahko povzroči znižanje krvnega tlaka za 3 do 5 mm Hg," je povedal Manolis Kallistratos, kardiolog iz splošne bolnišnice Asklepieion v Grčiji, ki je eden od soavtorjev študije. Zdravnik je dodal, da zdravila običajno znižajo krvni tlak v povprečju za 5 do 7 mm Hg.

Tveganje za srčni infarkt

Rezultati študije so pokazali, da je spanje čez dan povezano s povprečnim padcem krvnega tlaka za 5,3 mm Hg. Prav tako je povprečni sistolični krvni tlak za vsakih 60 minut dnevnega spanja padel za 3 mm Hg. Ti rezultati so pomembni, ker lahko padec krvnega tlaka za samo 2 mm Hg zmanjša tveganje za srčno-žilne dogodke, kot je srčni napad, do 10 odstotkov.

"Ne želimo spodbujati ljudi, da bi sedaj več po več ur zapravljali za popoldansko spanje, vendar se po drugi strani ne bi smeli počutiti krive, če imajo možnost, da si ga lahko privoščijo, saj je očitno zdravilno," je dejal Kallistratos. "Čeprav sta obe skupini prejemali enako število zdravil in je bil krvni tlak dobro nadzorovan, je še vedno prišlo do znatnega znižanja krvnega tlaka pri tistih, ki so spali," je dodal raziskovalec.

V raziskavo je bilo vključenih 212 oseb s povprečnim krvnim tlakom 129,9 mm Hg. V povprečju so bili stari 62 let, nekaj več kot polovica je bilo žensk. Približno eden od štitih udeležencev je bilo kadilcev in / ali je imel sladkorno bolezen tipa 2. Gre za prvo študijo, ki je preverjala povezanost dremeža pri ljudeh z nadzorovanim krvnim tlakom.

Raziskovalci so ocenjevali in beležili krvni tlak 24 ur, opoldanski čas spanja, ki je povprečno trajal 49 minut ter življenjske navade (na primer uživanje alkohola, kave in soli, ravni telesne aktivnosti). Udeležencem so opravili še ultrazvok srca.

Prejšnje študije: Bolj produktivni in osredotočeni

Nasploh so že z več študijami potrdili, da popoldanski dremež koristi zdravju, saj izboljšuje spopadanje s stresom in koncentracijo. Tako so ljudje, ki popoldne malo zadremajo, produktivnejši in redkeje zbolijo. Nekatere letalske družbe so priporočale svojim pilotom, da so si pri daljših progah privoščili 40 minut odmora za spanje. Ugotovili so, da so bili ti piloti bolj osredotočeni na svoje delo. Krajši odmori pozitivno vplivajo tudi na ljudi, ki morajo delati v izmenah. 

Ne spite predolgo

Pri popoldanskem dremanju upoštevajte časovne omejitve, da ne boste motili vzorca nočnega spanja. Za počitek običajno zadostuje 20 minut, saj v tem času niti ne morete globoko zaspati.

Najbolje si je vzeti čas za popoldanski počitek 12 ur po polovici nočnega počitka. Za večino ljudi je to okrog 15. ure. Čeprav strokovnjaki opozarjajo, da ima vsak človek svojo notranjo uro. Izogibajte se dremanju pred televizorjem. Če ste preveč utrujeni za gledanje, pojdite raje spat, sicer boste imeli težave pri jutranjem vstajanju.

Hujšanje Magazin Kaj pred spanjem pojesti, da bi pospešili svojo presnovo

Pred popoldanskim počitkom se sprostite

Tudi popoldanski počitek naj postane rutina, zato poskrbite, da bodo vrata zaprta, naredite nekaj razteznih vaj, vklopite umirjeno glasbo, ugasnite luč, skratka, poskrbite, da boste sproščeni in vas ne bo nič motilo pri popoldanskem dremežu. Po navadi nekateri niti ne zaspijo, vendar je neka ameriška raziskava pokazala, da ima tudi samo počivanje enak učinek kot spanje. Včasih že krajši premor od dela povrne moči in da občutek, da ste spali dlje kot v resnici. Če po popoldanskem počitku zvečer ne boste mogli zaspati, ga skrajšajte ali se mu odpovejte.

Spanje Velika švedska raziskava Zdravje Spanje: Tudi to je pomembno za dolgo življenje

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.