Zdravje > Življenjski stil
2867 ogledov

Šokantni posnetki pljuč umrlega verižnega kadilca, ki je želel biti darovalec

Kajenje Profimedias
Video si je ogledalo že več kot 25 milijonov ljudi, mnogi so ga označili kot "najboljši oglas proti kajenju doslej."

Zdravniki iz bolnišnice Wuxi v Jiangsuju na Kitajskem so se odločili pokazati pljuča 52-letnega verižnega kadilca, kot opozorilo, ki je učinkovalo. Video si je ogledalo že več kot 25 milijonov ljudi, mnogi so ga označili kot "najboljši oglas proti kajenju doslej."

Šokantni posnetki prikazujejo zakrčena pljuča moškega, ki je bil verižni kadilec zadnjih trideset let. Namesto, da so rožnate barve, so njegova pljuča črna kot oglje in zamašena. 

Pacient je podpisal, da bo po smrti daroval organ, vendar so zdravniki hitro ugotovili, da ga ne bodo mogli uporabiti. "Pacientu pred smrtjo niso opravili CT-a. Ko so bili njegovi možgani proglašeni za mrtve, je sledil postopek odvzema,je pojasnil vodilni kirug Dr. Chen.

kajenje cigaretni dim Nova študija Zdravje Znanstveniki: To bi lahko bil pravi razlog, da opustite kajenje

Moški je umrl zaradi emfizeme pljuč, ki privede do prenapihnjenosti pljuč. Cigaretni dim okvari  pljučne mešičke, kjer prehaja kisik iz vdihanega zraka v kri. Zato pljučni mešički razpadajo, namesto njih nastajajo manjše ali večje zračne votline, ki jim pravimo pljučni emfizem. Iz razpadlih, emfizemskih pljuč pa kisik pomembno slabše prehaja v kri. Kadilci imajo zato v njej vse manj kisika, kar seveda škoduje vsem telesnim organom. Zaradi emfizema pride do prenapihnjenost pljuč, ta so tudi opazno manj prožna, elastična. 

 | Avtor:
V tem primeru so zdravniki pljuča dodatno napolnili z zrakom in tekočino, zato so videti veliko večja, kot je sicer običajno po takšni smrti. Dr. Chen, ki je posnetek objavil, je ob tem zapisal. "Naša ekipa se je odločila zavrniti ta pljuča za presaditev. Če ste močan kadilec, vaša pljuča morda ne bodo sprejeta, tudi če se jih odločite darovati po smrti. Poglejte ta pljuča - ali še vedno imate pogum, da kadite?" je dodal zdravnik. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.