Zdravje > Življenjski stil
7255 ogledov

V naslednjih desetih letih bo zaradi te bolezni umrlo 360 tisoč mladoletnikov

Testiranje Aids Anže Petkovšek
Številke kažejo, da je svet zašel s poti, ki vodi do zastavljenega cilja.

Do leta 2030 bo zaradi aidsa umrlo okoli 360.000 mladoletnikov, če svet ne bo okrepil prizadevanj za preprečevanje okužb z virusom hiv, v danes objavljenem poročilu svari Unicef. To pomeni 76 mladostnikov vsak dan, v kolikor ne bo povečanih vlaganj v preprečevanje okužb s HIV, dodajajo.

Zdravnik Intervju Slovenija Hiv pozitiven: Sprva sem mislil, da imam gripo

Eden na dve minuti

UNICEF ocenjuje, da se na svetu vsak dan z virusom HIV okuži približno 700 mladostnikov, starih od 10 do 19 let, oziroma eden vsaki dve minuti. Glede na projekcije se bo število otrok, okuženih s hiv, in tistih med njimi, ki bodo umrli zaradi zapletov, povezanih z aidsom, v prihodnje dejansko zmanjšalo.

Zivljenje 20.11.07...AIDS...krvni...test...mikroskop......foto: Istockphoto Po Sloveniji Zdravje Kje se lahko testirate za HIV

Po ugotovitvah Unicefapa bo ta napredek občutno počasnejši med adolescenti, mladimi v starosti med 10 in 19 let. "Poročilo jasno opozarja, da svet močno zaostaja za ciljem, skladno s katerim naj bi do leta 2030 izkoreninili aids med otroki in mladostniki," je dejala Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.

"Programi za preprečevanje prenosa virusa HIV z mater na dojenčke so učinkoviti, vendar niso dovolj, medtem ko programi za zdravljenje okužb in preprečevanje širjenja med starejšimi otroki niso niti blizu ciljem, ki naj bi jih dosegli."

Trenutno  okuženih 3 milijone otrok in mladostnikov

Poročilo navaja, da se bo do leta 2030 število novih okužb z virusom HIV med otroki v prvem desetletju življenja zmanjšalo za polovico, število novih okužb med mladostniki, starimi od 10 do 19 let, pa bo upadlo le za 29 odstotkov. Po napovedih naj bi se smrti, povezane z aidsom, zmanjšale za 57 odstotkov med otroki, mlajšimi od 14 let, v primerjavi s 35-odstotnim zmanjšanjem med mladostniki, starimi od 15 do 19 let.

V tem trenutku je na svetu 3 milijone otrok in mladostnikov okuženih z virusom HIV, več kot polovica jih je v Vzhodni in Južni Afriki

Testiranje Aids | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Unicefovo poročilo krivdo za to pripisuje počasnemu napredku pri preprečevanju širjenja virusa hiv med otroki in odsotnost reševanja strukturnih in vedenjskih vzrokov za epidemijo te smrtonosne bolezni. "Številni mladi na primer ne vedo, da so okuženi s hivom, tisti, ki pa za to vedo, se pogosto ne držijo načrta zdravljenja," so zapisali. 

Unicef si zato prizadeva, da bi bilo testiranje in diagnosticiranje hiva bolj osredotočeno na družine, pa tudi na ciljne programe širšega dosega ter večjo uporabo digitalnih platform za izboljšanje poznavanja o hivu in aidsu med mladimi.

Komentarjev 3
  • iliana 14:59 29.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite ===============>>>>>> www.WebJob33.Com

  • Skipi 12:12 29.november 2018.

    "če svet ne bo okrepil prizadevanj za preprečevanje okužb z virusom hiv" če bi okuženi naredili malo več na preventivi ne bi imeli teh problemov.

  • Rudman 12:01 29.november 2018.

    Povezave med virusom hiv in aidsom se niso dokazali. Virus hiv je star virus katerega lahko imas celo zivljenje in ti nebo nic. Zaradi virusa ni nihce umrl ampak zaradi posledic "zdravljenja". Ta zdravila so strupi za telo.

Sorodne novice