Avto
7 ogledov

Avtobus, ki zmore 250 km/h

Superbus
1/6
Žurnal24 main
Morda vam gre vožjna z avtobusi na živce, a s temle bi se zagotovo popeljali. Njegova končna hitrost je namreč kar 250 km/h.

Superbus, ki je nastal kot projekt nizozemske univerze TU Delft, je 15 metrov dolgo vozilo, ki naj bi v prihodnosti spremenilo transport.

Galerija superbusa je dostopna TUKAJ.

Hkrati lahko šestkolesnik prepelje 23 potnikov, ki vstopajo skozi osem parov vrat. Wubbo Ockels, prvi nizozemski astronavt in oče projekta, poudarja fleksibilnost in uporabnost vozila, saj lahko vozi povsod tam, kjer to počno običajni avtobusi, s tem da je njegov rajdni krog le okoli 10 metrov.

Poganja ga električni motor z 231 kW moči, ki ga lahko požene do hitrosti 250 km/h, vendar pa v tem primeru baterija ne zdrži kaj prida. Ob normalni potovalni hitrosti naj bi baterija zadostovala za okoli 200 km poti.

Z visoko hitrostjo po svojem pasu
Vizija, ki je za zdaj zgolj v glavah avtorjev, je, da bi superbusi pri visokih hitrostih povezovali velika mesta. Vozili bi po posebnih pasovih na avtocesti, za varnost pa bi skrbel napredni sistem polavtomatskega pilota, ki bi s pomočjo radarja predvidel morebitne nevarnosti in se hitro odzival.

Vsaj primerek superbusa v proizvodnji bi stal okoli milijon in pol evrov, njegovi avtorji pa upajo, da jim bo projekt uspelo spraviti v proizvodnjo s pomočjo bogatih arabskih šejkov, saj so prototip pred kratkim predstavili na svetovni razstavi javnega transporta v Dubaju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.