Avto
9 ogledov

Evora tudi za konkretne Američane

Evora je svojstveno oblikovan avtomobil z veliko prefinjenimi detajli. Zasnovan
1/11
Žurnal24 main
Lotus je na londonskem avtosalonu razkril svojega novega štirisedega športnika. Slišal bo na ime evora (sicer tudi ime starodavnega portugalskega mesta), ponujal pa naj bi obilico cestnih užitkov.

Gre za edini 2+2 avtomobil s sredinsko nameščenim motorjem zadaj, trdijo v tovarni. Zrisan v domačem oblikovalskem oddelku, kar mu zagotavlja tipičen Lotusov pedigre, daje evora z nizko, a široko silhueto vtis vitkega in atletskega avtomobila, ki po prepričanju njegovih stvariteljev že na daleč oddaja signale hitrosti, agilnosti in modernosti. Z njim Lotus cilja na nove kupce, zato so pri razvoju veliko pozornosti namenili praktičnosti. Vrata se tako odpirajo na široko, prostora na sprednjih sedežih je dovolj tudi za "dva odrasla Američana". Zadnja klop je namenjena predvsem otrokom in "manjšim" odraslim, kasneje bo ponujena tudi zgolj dvosedežna različica.

Toyotin pogon
Potniška kabina je sicer potisnjena precej naprej na modularni osnovi, ki jo sestavlja veliko lahkega aluminija. Zadnji del je mišičast, z odprtinami za hlajenje 3,5-litrskega V6 aluminijastega motorja. Za evoro so si ga Britanci sposodili pri Toyoti in ga izdatno popilili. Zmore največjo moč 206 kW  (280 KM) pri 6400 vrtljajih in navor 342 Nm pri 4700 vrtljajih na minuto. Tudi šeststopenjski menjalnik je Toyotin. Pospešek 1350 kg težkega avtomobila od 0 do 100 km/h je izpod petih sekund, najvišja hitrost okoli 260 km/h.

Za ustavljanje skrbijo vrhunske zavore, spredaj s premerom diskov 350 mm, zadaj s 325 mm. Spredaj so nameščene Yokohamine pnevmatike dimenzij 225/40 ZR18, zadaj pa 255/35 ZR19. Do neodvisnega testiranja velja verjeti trditvam tovarne, da gre za avtomobil, ki je zelo vodljiv in ponuja veliko zabave.

Prodaja se začne spomladi
Čeprav je prvenstveno namenjen vožnji, ponuja tudi kar nekaj udobja in zabave. Izpostaviti velja poseben Alpine multimedijski sistem z zaslonom na dotik ter britansko razumevanje športnega udobja.

Avtomobile bodo ročno izdelovali v Hethelu na vzhodu Velike Britanije, od prihodnje pomladi naj bi jih med kupce letno "razdelili" okoli 2000. Cene bodo sporočili naknadno. Britanci pa že omenjajo tudi različico zgoraj brez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.