Avto
4 ogledov

In kakšne barve je vaš lepotec?

Modra barva sicer ni v ospredju, a v zadnjem času pridobiva na veljavi. (Foto: G Žurnal24 main
Srebrna, črna, bela in siva barva tudi letos prevladujejo v avtomobilskem svetu. Evropejci prisegamo na črno.

Gigant DuPont, drugi največji proizvajalec kemičnih izdelkov na svetu, je v svojem tradicionalnem, že 57. letnem poročilu, znova razvrstil barve avtomobilov po priljubljenosti.

Po svetu še prevladuje srebrna
Posebnost letošnjega poročila je, da so skupaj zbrani podatki z vseh najpomembnejših avtomobilskih trgov, tako da je mogoče primerjati okuse na različnih delih sveta.

Trg prvo mesto drugo mesto tretje mesto
Evropa črna srebrna bela
S. Amerika bela črna srebrna
Japonska  bela  srebrna/črna  
Kitajska  srebrna  črna  
Indija  srebrna  bela  rdeča
Rusija  srebrna  zelena  črna

Gledano v svetovnem merilu je največ novih avtomobilov odetih v srebrno barvo, takih je okrogla četrtina. Tesno za petami pa je črna barva, ki si jo je zaželelo 23 odstotkov kupcev novih avtomobilov, medtem ko je na tretjem mestu bela barva s 16 odstotki. Sledijo odtenki sive (16 odstotkov), modre (9), rdeče (8), rjave/bež (4), zelene in rumene/zlate (po odstotek), na vse ostale pa odpade manj kot odstotek avtomobilov.

Evropejci smo za črno
Evropejci imamo nekoliko drugačen okus, saj je v letošnjem letu prevladovala črna barva (27 odstotkov), srebrna sledi z 19 odstotki in tako nadaljuje padanje zadnjih let. Bela sicer še vedno pridobiva na priljubljenosti, a je z 10-odstotnim deležem daleč zadaj na tretjem mestu.

V Severni Ameriki je zanimivo prav bela na prvem mestu (17 odstotkov), tesno ji sledita črna in srebrna. Podobna situacija je na Japonskem, medtem ko Kitajci, Indijci in Rusi prisegajo na sivo. Pri Rusih je zanimivo, da je druga najbolj prodajana barva zelena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.