Avto
6 ogledov

Jaguar in Land Rover v roke Tati

Tata je z nakupom Jaguarja in Land Roverja v avtomobilski srenji dvignila veliko Žurnal24 main
Avtomobilski velikan Ford je indijski Tati za 2,3 milijarde dolarjev (1,5 milijarde evrov) prodal svoji luksuzni znamki Jaguar in Land Rover.

Posel je bil napovedovan že več mesecev, vendar so se pogajanja zavlekla glede končne cene. Oba giganta sta zatrdola. Da ne bo nobenih bistvenih sprememb, kar se tiče števila zaposlenih v obeh angleških znamkah.

 
 

Sedaj je čas, da se Ford skoncentrira na globalno integracijo znamke, ki bo prinesla dobičkonosno rast za vse.

Alan Mulally

 
Tata je pojasnila, da bo posel zaključen do konca poletja, ko bodo svoje mnenje podali še ustrezne institucije za varstvo konkurence. Z nakupom obeh znamk bo Tata, eden večjih svetovnih koncernov lahko razširila svojo avtomobilsko proizvodnjo iz Indije na druga, tudi najbolj zahtevna tržišča.

Prvi mož Forda Alan Mullaly je ob uradni objavi posla povedal, da so z njim zadovoljni, obenem pa je izrazil zaupanje, da bosta obe znamki tudi v okrilju Tate nadaljevali dobre poslovne rezultate.

Ford iztržil manj, kot plačal
Ford se je za prodajo odločil zaradi finančnih težav in izgub, v katerih se je celotna korporacija znašla v zadnjih letih predvsem po zaslugi velikih izgub na ameriškem trgu. Že pred tem je odprodal Aston Martina, ki ga je prevzela neka angleška investicijska družba. V Fordovi skupini premium znamk je tako ostal le še švedski Volvo.

Ford se je v kupoprodajni pogodbi zavezal, da bo v pokojninska sklada Jaguarja in Land Roverja vplačal okoli 600 milijonov dolarjev, prav tako pa bo znamki določeno dobo še zalagal z vso potrebno tehnologijo. Prav tako bo še naslednjih 12 mesecev skrbela za financiranje zastopnikov obeh znamk po svetu.

Ford je za prevzel leta 1989 in takrat zanj odštel 2,5 milijarde dolarjev, za Land Rover pa je leta 2000 plačal 2,7 milijarde dolarjev. Obe družbi je v tem času konsolidiral, vseeno pa ju je moral prodati precej pod ceno, ki jo je odštel zanju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.