Avto
14 ogledov

Ključ, ki ne dopušča divjanja

MyKey ne dovoljuje prekoračitve določene hitrosti. Ena od zanimivih rešitev je t Žurnal24 main
Ključ, ki so ga razvili pri Fordu, staršem omogoča, da svojim otrokom med vožnjo omejijo najvišjo hitrost ter jih spodbujajo k varni vožnji.

Starši novopečenih voznikov bodo odslej z lažjim srcem dajali ključe svojim otrokom, saj bodo funkcije avtomobila omejevali s ključem MyKey. Pametni ključ omogoča omejitev najvišje hitrosti na 130 km/h, opozorilni ton pa se oglasi vedno, ko voznik vozi hitreje od 70, 90 in 105 km/h.

Ključ omejuje najvišjo glasnost avdionaprave na 44 odstotkov, slednja pa sploh ne deluje, če se voznik in sopotniki ne pripnejo z varnostnimi pasovi. Namesto 80 kilometrov pred izpraznitvijo rezervoarja se opozorilna lučka prižge že 120 kilometrov prej, poleg tega pa onemogoča izključitev varnostnih funkcij, kot so ESC, parkirna pomagala in sistem za opozarjanje na mrtve kote.

Pri Fordu menijo, da se mladi vozniki zaradi funkcij ključa MyKey poleg varne učijo tudi ekonomične vožnje, saj jih funkcije spodbujajo k počasnejši in umirjeni vožnji.

Ključ bo za zdaj na voljo le ameriškim kupcem, kot standardno opremo jo bodo prejeli kupci focusa, pozneje pa tudi lincolnov in mercuryjev. Upamo lahko, da se bo koristni pripomoček za starše ter mlade voznike kmalu znašel tudi na evropskih tleh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.