Avto
2135 ogledov

Neverjetno: Rusi so po desetih letih predstavili novo lado

lada iskra Avto VAZ
Ruski proizvajalec Avto VAZ je prvič po desetih letih predstavil popolnoma novo lado. Imenuje se lada iskra in se uvršča med manjšo granto in večjo vesto.

Proizvodnja je sicer negotova in tudi razvoj nove lade je bil vse prej kot lahek. Po odhodu Renaulta zaradi sankcij v zvezi z ukrajinsko vojno so morali namreč Rusi popolnoma spremeniti začetni projekt. Začetek serijske proizvodnje sicer načrtujejo za naslednje leto, vendar ni gotovo, če bo proizvodnja lahko stekla.

lada iskra | Avtor: Avto VAZ Avto VAZ

Razvoj novega avtomobila, ki naj bi nasledil ostarelo granto, ki je na ceste zapeljala zdaj že davnega leta 2004, sega že v čas pred izbruhom ukrajinske vojne. Iskro, ki je začela nastajati v sodelovanju z Renaultom, naj bi zasnovali na platformi CMF-B LS, ki jo sicer za svoje modele uporablja Dacia. Iskra bi pravzaprav morala biti ruski dacia logan, vendar pa so vojna in sankcije zadevo zapletle.

Renault je svoj lastniški delež v podjetju Avto VAZ za simbolično ceno enega rublja prepisal na moskovski avtomobilski inštitut NAMI in prekinil dobave avtomobilskih komponent v Rusijo. Ruskim podjetjem je bila zato otežena proizvodnja že uveljavljenih avtomobilov, še bolj pa je bil otežen razvoj novih modelov.

lada iskra | Avtor: Avto VAZ Avto VAZ

Vendar pa pri Avto VAZ-u niso obupali nad lado iskro, čeprav je to pomenilo, da bodo morali popolnoma spremeniti projekt. Ker uvoz komponenti ni bil možen, so jih morali nadomestiti z ruskimi. Ker je bilo drugačnih komponent okoli 400 so tudi platformo preimenovali v XJO.

Razvoj je zdaj končan in le serijska proizvodnja bo pokazala, če je bil projekt uspešen. Limuzinsko različico lade iskre so javnosti prvič pokazali na mednarodnem gospodarskem forumu v St. Petersburgu SPIEF 2024, sledili pa naj bi ji še karavanska in križanska različica.

lada iskra | Avtor: Avto VAZ Avto VAZ

Po tehnični zasnovi je sicer iskra zelo podobna vesti, s katero si deli tudi oblikovne značilnosti. Na voljo bo s tremi pogonskimi možnostmi, 66-kilovatnim 1,6-litrskim štirivaljnikom v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom ter 77-kilovatno različico istega motorja v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom.

Z medosno razdaljo 2,603 metra je iskra sicer blizu dacia sanderu, z dolžino 4,333, širino 1,777 in višino 1,517 metra pa se boo uvrščala pod vesto. Pri ladi med opremo obljubljajo tudi za dotik občutljivi zaslon in panoramsko sončno streho. Osnovna različica naj bi stala okrog 11.000 evrov.

dezurni@styria-media.si

lada iskra | Avtor: Avto VAZ Avto VAZ

Komentarjev 1
  • slavauk22 08:02 15.avgust 2024.

    podobna je daci logani...........oni ne bo nikoli konkurirali kitajcem posebej ne nemce.............