Avto
4824 ogledov

Pri naših sosedih: če ne upoštevate napisa, boste za gorivo plačali 20 evrov več

Italijanska bencinska črpalka Profimedia
Pri nemškem avtoklubu ADAC opozarjajo, da na črpalkah številni vozniki preplačajo gorivo tudi za 20 centov pri litru.

Adac opozarja vse, ki po sili razmer točijo gorivo na italijanskih črpalkah. Ko zavijejo na eno od tamkajšnjih črpalk, namreč številni vozniki pozabijo oziroma ne vedo, kako velikanska razlika je v tem, h kateremu polnilnemu avtomatu se postavijo. 

"Če na črpalki izberete servis goriva 'Servito', lahko plačate do 20 centov več na liter," opozarjajo pri Adacu. Napis namreč označuje tista polnilna mesta, kjer vam bo rezervoar obvezno polnil uslužbenec, ob tem pa bo zaračunal tudi pribitek za svoj servis. Za poln 50-litrski rezervoar goriva, ki je v Italiji že tako ali tako med najdražjimi v Evropi (dizel okoli 1,75 evra, bencin 1,85 evra) bo tako uporabnik lahko dodatno plačal skoraj 20 evrov.

Cene za gorivo, ki jih črpalke oglašujejo prek panojev, so torej lahko zavajajoče. 

Italijanska bencinska črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

Vozniki naj bi bili na to dejstvo in višino pribitka uradno opozorjeni s strani črpalke, običajno prek kakšnega samostoječega panoja, a praksa ni vedno takšna oziroma je lastnikom črpalk v interesu, da čim manj voznikov polni samih. Žurnalov novinar je ob nedavnem obisku Italije doživel, da je bilo mogoče na eni od črpalk, ki je izkoriščala ugodno lego brez konkurence daleč naokoli, polniti samo po sistemu 'servito'. Ker zaradi praznega rezervoarja ni imel druge možnosti, je bil prisiljen čakati na pomoč polno zaposlenega črpalkarja.

Cene goriv se lahko v Italiji glede na lokacijo črpalke in ponudnika razlikujejo tudi po 10 centov pri litru.

Tudi pri samostojnem polnjenju so pogoste zadrege

Italijanske črpalke so lahko za koga zelo trd oreh tudi zaradi drugačnega sistema polnjenja v lastni žiriji. Postopek plačila se namreč razlikuje v primerjavi s tistim, ki smo ga vajeni s slovenkih črpalk, kjer takoj vstavimo polnilno pištolo in začnemo polnjenje.

Ko pripeljete na italijansko črpalko in želite polniti sami, morate praviloma najprej stopiti do avtomata in tam vstaviti bankovce ali pa s kartico blokirati želeni znesek.

Nato izberete točilno mesto in vrsto goriva, šele nato lahko stopite do avtomata in vstavite pištolo za začetek polnjenja. To se prekine samodejno, ko je dosežen znesek vnaprejšnjega plačila.

Italijanska bencinska črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:57 03.avgust 2024.

    "če ne upoštevate napisa, boste za gorivo plačali 20 evrov več"......Vse za klike, tudi lagati vam ni problem...

Sorodne novice