Avto
10972 ogledov

Tesla začela cenovno vojno, bodo popustili tudi drugi?

Tesla na Kitajskem Epa
Tesla je pred kratkim močno spustila cene svojih modelov. V Evropi se je vstopna cena za teslo Y znižala za kar 9.000 evrov (okoli 17 odstotkov). Šef Tesle Elon Musk je s svojo odločitvijo močno stresel avtomobilski trg in razburil konkurenco. Sledi spust cen vozil tudi pri evropskih in azijskih avtomobilskih znamkah?

Tesla je začela cenovno vojno. Občutno znižanje cen električnih modelov Tesla je vsekakor vznemirilo konkurenco. In to v času, ko svetu vlada visoka inflacija.

Elon Musk za leto 2023 napoveduje hudo recesijo, zato je prepričan, da je njegova poteza, ko je po svetu močno znižal cene električnih tesel, dobra. Pa čeprav so delnice Tesle po pocenitvi hitro padle, delničarji pa so se zbali za svoje investicije. Kljub temu so današnje cene tesel na ravni izpred leta dni, toliko so se v zadnjem letu podražili avtomobili.

Nakup avtomobila Avto Avtomobili: Popusti se vračajo!

Tesla cybertruck | Avtor: Tesla Tesla

Kljub temu je za Teslo rekordno leto, v letu 2023 pa želi še naprej rasti. Elon Musk je s Teslo povečal dobiček za 128 odstotkov v primerjavi z letom prej, in sicer na 11,5 milijarde evrov, so sporočili iz Tesle. "Bilo je fantastično leto, naše najboljše doslej," je dejal Musk ob predstavitvi številk. Kaj pa 2023? "Verjetno bomo imeli zelo težko recesijo," je opozoril. Če se bo to zgodilo, bi se morali občutno znižati tudi Teslini materialni stroški. Kakor koli že, obeti niso rožnati – brez močnejšega gospodarskega upada bi lahko centralne banke še naprej zviševale ključne obrestne mere, zaradi česar bi bilo financiranje nakupa avtomobila še težje, so pri Tesli pojasnili delničarjem. Kljub temu imajo pri Tesli v letu 2023 velike načrte. Dobaviti želijo 1,8 milijona avtomobilov, Musk pa dejanski potencial vidi pri številki dveh milijonov.

Musk z nižanjem cen razburila kupce tesel

Nedavno znižanje cen je povzročilo kar veliko razburjenja. Nekateri lastniki starejših tesel, pa tudi tisti, ki so jih naročili pred znižanjem cen, so bili razburjeni. Močno so padle tudi cene rabljenim teslam. Vendar pa je Musk na spletni konferenci skupaj z analitiki in vlagatelji zagovarjal pocenitev - "Teslin cilj je bil vedno narediti električne avtomobile dostopne širši javnosti." Musk se bo odločno zoperstavil tudi pomislekom glede padca povpraševanja – "Naročila trenutno rastejo bistveno hitreje, kot lahko Tesla proizvaja avtomobile."

Volkswagen ID.5 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.5 Anže Petkovšek

Rabljeni avti Napoved za 2023 Avto Napoved za 2023: Čakati ali kupiti rabljeno vozilo?

"Znižanje cen prihaja hitreje in bolj brutalno, kot je bilo pričakovano. Tesla bi si lahko prizadevala izriniti konkurente s trga," pa je potezo Muska za Automobiwoche ocenil Antoine Weill, partner pri svetovalni družbi Simon-Kucher & Partners.

Volkswagen: Ne bomo spuščali cen

Zanimivo je, da se je konkurenca za zdaj na močno pocenitev Tesle, ki jo številni jemljejo kot provokacijo, odzvala mirno. Kot poroča Automobiwoche, se Volkswagen ne želi zaplesti v cenovno vojno s Teslo, ki se ukvarja le s proizvodnjo električnih avtomobilov.

Izvršni direktor Volkswagna Oliver Blume pravi, da ne bodo znižali cen električnih vozil. "VW se ne bo spuščal v cenovno vojno s svojim ameriškim konkurentom", je Blume povedal za "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung".

Tesla model Y Zgodil se je domino učinek Avto Cene rabljenih tesel: Zgodil se je domino učinek

"Imamo jasno cenovno strategijo in se zanašamo na zanesljivost vozil. Zaupamo v moč naših izdelkov in blagovnih znamk," je dejal Blume. Volkswagen želi biti "vodilni svetovni" dobavitelj električnih avtomobilov, to pa bo dosegel z "dobičkonosno rastjo".

Teslin korak pozorno opazujejo tudi drugi proizvajalci. Fabrice Cambolive, šef znamke Renault, je za Automobilwoche povedal: "Če v enem tednu znižate prodajne cene za deset odstotkov ali več, bo to vplivalo na vrednosti rabljenih vozil in škodilo obstoječim strankam. Za nas je pomembna stabilnost. Predvidevamo lahko, da bodo cene električnih vozil močno pod drobnogledom."

Porsche | Avtor: Porsche Porsche

Nekateri nameravajo avtomobile še podražiti

Cene novih avtomobilov gledano v celoti v zadnjem času še naprej rastejo. Analiza spletnega portala Carwow je pokazala, da so skoraj vsi proizvajalci avtomobilov v zadnjih dvanajstih mesecih močno zvišali cene svojih modelov. Z novimi Teslinimi cenami bi lahko zdaj dosegli prelomno točko in bi se avtomobili pocenili, so prepričani.

Rabljeni avti Prodajalec rabljenih Avto Rabljeni avtomobili: Na vidiku velik preobrat

Porsche ubira drugačno pot. Po informacijah Automobilwoche se obeta konkreten skok cen. Kot piše nemški spletni portal, ki se sklicuje na informacije iz trgovskih krogov, želi podjetje iz Zuffenhausna cene povišati za do šest odstotkov. Porsche je na njihovo vprašanje odgovoril: "Prilagoditev cen ob spremembi modelnega leta je standardni postopek v industriji. Cene, ki veljajo za prihodnje modelno leto, bodo predvidoma objavljene marca."

Komentarjev 1
  • SlavkoKrizman 23:27 29.januar 2023.

    dokler nebo cena manjša od bencinskih/dizel avtomobilov...nebo nič