Avto
5 ogledov

Türk odprl 13. Internautico

Trinajsto Internautico je odprl slovenski predsednik Danilo Türk.
1/50
Žurnal24 main
Letošnja razstava morskih plovil Internautica, ki se v portoroški marini odvija od torka do nedelje, 11. maja, zaradi bogatega programa še posebej navdušuje ljubitelje morskih plovil in vsega kar spada zraven.

S slavnostnim prerezom traku je že trinajsto Internautico odprl slovenski predsednik Danilo Türk, ki je ob tem dejal: ˝Na morju ni večje avtoritete od boga Neptuna. Ta je danes z nami in nam je prinesel lepo vreme. To je napoved, da bo 13. Internautica uspešna. V veliko veselje mi je, da sem povabljen in da sem častni pokrovitelj te velike navtične prireditve. Slovenci smo pomorski narod in pomorska država, Internautica ima raznovrstne razsežnosti in izpostavil bi ekološki duh. Želim, da bi bi tudi letošnja prireditev sledila temu.˝

 

Intervju z Japcem Jakopinom, lastnikom in direktorjem Seawaya

Kako dolgo je potekal razvoj shipmana 80?

Okoli dve leti, v njem pa je 20 tisoč inženirskih ur in približno 35 tisoč delavniških.

Japec Jakopin © Mediaspeed

 
Kako je pravzaprav Seaway nastal in kam pluje?

Bile so ideje in bile so želje. Potem so prišli načrti in pozneje realizacija. Za zdaj je zadnji projekt širitev proizvodnje v Tržič, na kar sem še posebno ponosen, res pa je, da gre za finančno kar velik zalogaj.


Kaj je konkurenčna prednost Seawaya?

Seaway je, da se razumemo, razvojno podjetje in šele zdaj postajamo tudi "boat builderji". Zato smo tudi razširili proizvodnjo v sosednjo Italijo. V Tržiču bomo tako izdelovali 100-, 130- in 150-čeveljske barke, pri nas pa dolžine 63,72 in 80 čevljev.

Koliko dni v letu pa preživite na krovu barke?

Približno en mesec, več mi delo žal ne dopušča.

M. P.

Jadra so prekrila Portorož
Ogledati si je mogoče izdelke prek tristo razstavljavcev z mnogimi blagovnimi znamkami iz sveta navtike. Na za 30 dodatnih privezov razširjenih morskih površinah je na ogled postavljenih več kot dvesto najrazličnejših plovil, med katerimi bo nekaj daljših od 80 čevljev (24,3 metra). V Portorož so priplula največja svetovna navtična imena, med drugim Azimut, Bavaria, Beneteau, Cranchi, Dominator, Dufour, Elan, Feretti, Four Winns, Intermare, Jeanneau, Marquis, Pershing, Pičuljan, Shipman, Skagen, Sunseeker, Vicem, Windy, X-Yachts in drugi.

Ne manjkata niti uspešna slovenska predstavnika – Seaway in Elan. Seaway na razstavi med drugim predstavlja novost leta 2008: shipman 80, ki je doslej največja jadrnica, izdelana v tej gorenjski ladjedelnici, in je obenem tudi najdražji predstavnik serije plovil, izdelanih iz karbonskih vlaken.

Elan Marine predstavlja linijo potovalnih jadrnic Impression: model 434 in najprestižnejšo jadrnico, ki je bila proizvedena v Elanu – Impression 514. Elanove regatno-potovalne jadrnice pa bodo zastopale elan 340, elan 380, elan 410 in novi elan 450.

 

Ob robu razstave so tradicionalno dvignili tudi modro zastavo, ki naznanja začetek kopalne sezone. © Internautica

 

Pester spremljevalni program
Svoje mesto na pokritem prizorišču so našli tudi razstavljavci navtičnih oblačil in tehničnih pripomočkov. Poleg razstavnega programa so organizatorji pozornost namenili spremljevalnemu programu in razstavam. V sodelovanju s pomorskim muzejem je tako predstavljena vsa zgodovina legendarne ladje Rex, ki je leta 1944 na svoji zadnji plovbi nasedla v plitkem morju med Izolo in Koprom, nato pa so jo bombardirala in uničila zavezniška letala.

Na ogled so tudi ročno izrezljane makete ladij znanega umetnika Adolfa Polanca in druge likovne razstave. Posebno mesto bo rezervirano za ekologijo in trajnostni razvoj marin. Slavnostni pokrovitelj 13. Internautice je predsednik države Danilo Türk.

Cena vstopnic:
Odrasli:
12 evrov

Dijaki, študentje in upokojenci: 9 evrov

Predšolski otroci: Brezplačno

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.