Avto
3050 ogledov

Video: Grozljivo, kaj je ostalo od nog, ki jih je imel na armaturni plošči

Youtube
Tudi letošnja poletna turistična sezona ni izjema. Številni sopotniki v avtomobilu spredaj imajo noge na armaturni plošči. Kako hude so lahko poškodbe v primeru zaviranja v sili ali trka, dokazuje video.

Poleti se številni odpravijo z vozilom na daljšo pot. Med večurno vožnjo neprevidni sopotniki noge raztegnejo kar na armaturni plošči. Tega jim pod nobenim pogojem ne dovolite.

V nesreči so vsi potniki v avtomobilu izpostavljeni različnim silam, ki lahko povzročijo resne poškodbe. Če ima potnik noge na armaturni plošči, se spremeni biomehanika gibanja njegovega telesa ob trku. Največjo nevarnost predstavlja zračna blazina, ki je namenjena zaščiti potnikov v standardnem položaju z nogami na tleh.

Noge na armaturki | Avtor: Profimedia Profimedia

Zračne blazine se napihnejo izjemno hitro – v 20 do 30 milisekundah po trku. Pri tem procesu dosežejo hitrost do 320 km/h. Če so potnikove noge na armaturni plošči, jih lahko zračna blazina vrže nazaj, kar ima za posledico zlomljene stegnenice, kolke, izpah stegnenic in polomljena kolena.

Poleg tega med nesrečo pride do nenadnega premika telesa naprej in nato nazaj. Pri običajnem sedenju so potnikove noge stabilne na tleh in skupaj s pasom ohranjajo telo v pravilnem položaju. Če so noge na instrumentni plošči, telo nima trdne podlage in se lahko močno obrne ali pade naprej (medenica zdrsne pod armaturno ploščo). S tem se poveča tveganje za poškodbe hrbtenice in notranjih organov.

Rentgenski posnetek noge na armaturki | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Tudi sicer varnostni strokovnjaki svetujejo, naj potniki namenijo pozornost pravilni drži naj se umaknejo od zračnih blazin. Sopotnik naj bi tako (z ozirom na zadaj sedeže seveda) sedež namestil čim bolj nazaj, hrbtišče pa tako, da je z glavo naslonjen na vzglavnik. Tudi voznikova glava mora vedno počivati na vzglavniku, medtem ko njegove prsi nikakor ne smejo biti preblizu volanskega obroča, v katerem je blazina. Hiter kazalnik, da ravnamo napačno, je, ko imamo med držo volana roke v komolcu pokrčene za manj kot 120 stopinj.

Kaj natančno sledi, je grafično težko ponazoriti, so pa znana pričevanja, da je sopotnikom noge dobesedno zavilo okoli vratu, jim zdrobilo kosti ali celo odrezalo dele okončin. Sedenje z nogami na armaturni plošči tudi pomeni, da varnostni pas nepravilno oziroma nezadostno ščiti telo.

O tem, kako nevarno je, če sopotnik svoje noge položi na armaturno ploskev v avtu, priča ogromno dogodkov in nobeden se ni končal kaj prida lepo oziroma neboleče. Spodnji primer, ki je bil objavljen pred leti, je dokaz, kaj lahko telesu povzroči na videz nedolžna nesreča, če imamo noge uživaško položene na armaturni plošči. Sopotnikova desna noga je bila zaradi nesreče povsem iztaknjena iz kolka in je dobesedno predrla kožo. Sunek ob nesreči je bil tako močan, da je hkrati levo stegnenico grdo prelomilo. 

Kako nevarno je imeti noge na armaturni plošči, pa prikazuje tudi videoposnetek s testno lutko. Nujno ga poglejte.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.