Avto
6355 ogledov

Video: Kako bi pa vi ravnali?

Trk na avtocesti Youtube
Grozljivi prizori trka tovornjaka z avtomobilom.

Iz ZDA, natančneje iz zvezne države Minnesota prihaja posnetek nesreče. Na avtocesti je obstal poltovornjak, ki ga je vozila 42-letnica. V avtu je bila še njena 12-letna pastorka. Avto naj bi obstal, ker je voznica pred tem trčila v srnjad. Ob tem so se ji po poročanju StarTribute sprožile zračne blazine in poškodovanega vozila ni več mogla spraviti z vozišča.

Nekaj minut za njo je po istem voznem pasu pripeljal tovornjak in brez zaviranja ali manevriranja treščil v zadek avtomobila, ki je sicer imel prižgane varnostne utripalke. Avto je zmečkalo in katapultiralo ob stran avtoceste, kjer se je takoj vžgal. Tudi tovornjak je bil povsem uničen. 

Zgodba se je končala srečno, ker sta potnici že pred trkom zapustili avto in kljub prometu stekli ob rob avtoceste. Uradne smernice lokalne policije v takšnih primerih sicer zapovedujejo, da je treba počakati v avtu in čakati na pomoč. Ker sta zaupali instintku, sta preživeli. Policija zdaj ugotavlja, kaj je počel voznik tovornjaka v trenutkih pred naletom. 

Če na avtocesti vozilo nenadoma odpove:

1. Nemudoma vklopite varnostne utripalke. Poskusite ohraniti dovolj hitrosti, da umirjeno vozilo preusmerite na rob vozišča oziroma odstavni pas, kjer ustavite. 

2. Po zaustavitvi je treba vozilo čim prej zapustiti in biti pri tem zelo pazljivi, saj ostali promet nemoteno poteka. V vzvratnih ogledalih se moramo prepričati, da je vozišče prazno, medtem pa v roke primemo odsevni telovnik, ki si ga bomo nadeli ob izstopu. Imejte jih pri roki v kabini, ne v prtljažniku! Tako si zagotovite dobro vidnost, še posebej v slabših pogojih vidljivosti.

Sicer pa moramo iz vozila izstopiti kar se da hitro ter se umakniti za njegov zadek. Morebitni sopotniki morajo izstopiti na svojih desnih vratih ter se umakniti onkraj zaščitne ograje – posebna previdnost je potrebna na objektih in tistih delih, na katerih je za ograjo prepad. Nato vsi oblečejo jopič ter ob tem ves čas aktivno spremljajo promet.

4. Namestite varnostni trikotnik. Tudi ta mora biti na dosegu roke, ne pod prtljago. Postavite ga vsaj 100 metrov za vozilom. Ne hodite po odstavnem pasu, temveč za ograjo.

5. Uporabite SOS stebriček za hitro povezavo s Prometno-inforamcijskim centrom na številki 1970. Prednost pred uporabo mobitela je v tem, da je z uporabo stebrička poenostavljeno lociranje voznika. Če uporabite mobitel, navedite oznako odseka. Table z oznakami si sledijo na enakomerni razdalji. Delavci Darsa bodo v najkrajšem času prišli na kraj dogodka in vas brezplačno ustrezno zavarovali do prihoda avtovleke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • zdrej 09:43 10.junij 2022.

    Dajte novinarji razložit naslednje "Sicer pa moramo iz vozila izstopiti kar se da hitro ter se umakniti za njegov zadek." Kako se mora človek umaknit za zadek stoječega avtomobila, kjer so sile ob trku najhujše?!??!?!?!?! Tam te dejansko spešta v ...prikaži več primeru rahlega trka!!! Se zavedate kaj pišete?