Avto
6 ogledov

Volkswagen ostal brez glavnega oblikovalca

Walter Maria de Silva Volkswagen
Koncern Volkswagen, ki se je znašel v najhujši krizi v svoji zgodovini, je sedaj ostal še brez glavnega oblikovalca. Sloviti Walter Maria de Silva se je odločil, da ima dovolj.

Tudi če ste zanj doslej slišali le poredko, ste gotovo na cesti že kdaj občudovali njegove kreacije, saj je bil pred časom imenovan za enega gonilnih sil italijanskega dizajna. Walter Maria de Silva je tisti mož, ki je konec 90. letih presunil celoten svet z italijansko lepotico alfo romeo 156, verjetno enim najlepših avtomobilov zadnjih desetletij.

Alfa romeo 156 | Avtor: Alfa Romeo Alfa Romeo
Leto kasneje je postal vodja dizajna pri Seatu, vendar je po njegovi ideji na trg kasneje prišla na svet tudi alfa romeo 147. Znotraj koncerna Volkswagen je da Silva kmalu prevzel vodenje oblikovanja pri skupini Audi, kamor sta sodila tudi Lamborghini in Seat. Zaslužen je za nov oblikovalski jezik, ki sta ga izkazovala audi A6 in audi A5 coupe. 

Kasneje se je podpisal pod kreacije, ki nosijo ime polo, golf 6 in golf 7, audi R8 in drugi. Je prejemnik številnih priznanj na področju oblikovanja in je gotovo eden najbolj vplivnih oblikovalcev v avtomobilski industriji v zadnjih desetletjih. 

64-letni de Silva se je sedaj odločil, da se s koncem novembra upokoji in sestopa kot glavni šef oblikovanja koncerna VW. Svoje bogate izkušnje je sicer še pripravljen deliti kot svetovalec, so sporočili iz koncerna, ki se zadnje tedne spopada z afero o potvarjanju podatkov o emisijah NOx in CO2.

Kdo bi si mislil, kaj bo primesel mesec in pol

Tiguan GTE | Avtor: EPA EPA
Zgornja fotografija je izredno zgovorna, posneta je bila 15. septembra letos na salonu IAA v Frankfurtu, ko se je zdelo, da je vodstvo VW-ja močnejše kot kadarkoli. Le nekaj dni kasneje je udarila najhujša kriza doslej. Od mož na fotografiji sta mesec in pol kasneje v aktivni službi le še prvi oblikovalec znamke Volkswagen Klaus Bischoff (v ospredju na desni) in Herbert Diess (v sredini v ozadju), član upravnega odbora Volkswagna. De Silva (spredaj levo) se je upokojil, glavni šef koncerna Martin Winterkorn (zadaj levo) je moral sestopiti z vseh funkcij, zaradi vpletenosti v poneverbe je bil suspendiran tudi Heinz-Jakob Neusser, (zadaj desno) član izvršnega odbora pri znamki Volkswagen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.