Slovenija
20 ogledov

V Londonu predstavili srce olimpijskega parka

Prireditelji so se odločili za montažni stadion. Žurnal24 main
Prireditelji olimpijskih iger leta 2012 v Londonu so danes predstavili projekt osrednjega olimpijskega stadiona. Novi objekt bo vreden 496 milijonov funtov.

Prireditelji olimpijskih iger leta 2012 v Londonu so v sredo predstavili projekt osrednjega olimpijskega stadiona. Rasti bo začel naslednje leto, nared pa bo leta 2011, in sicer na južnem delu bodočega olimpijskega parka, kjer je trenutno še nekaj za rušenje predvidenih industrijskih objektov. S treh strani bo obdan z vodnimi površinami, v neposredni bližini pa bodo še nekateri drugi športni objekti in olimpijska vas.

 

Stal bo celo premoženje

Stadion bo vreden 710 milijonov evrov in bo lahko sprejel 80.000 gledalcev. Po igrah pa bo namenjen atletskim tekmovanjem in lokalnim športnim društvom.

Zanimivo je, da bo le 25.000 sedežev na stadionu ostalo tudi po koncu iger, saj bo preostalih 55.000 nameščenih na montažnem delu tribun. Doslej še za nobeno veliko športno tekmovanje niso načrtovali objekta, ki bi imel tako velik delež začasnih sedežev. Osnovna betonska školjka stadiona, v kateri bodo stalni sedeži, bo vgrajena v zemljo, ob njej pa bodo nameščeni jekleni podporni stebri. Na te bodo namestili še montažni del tribun in streho, ki bo v najvišjem delu segala 28 metrov visoko. Streho iz posebne tekstilne membrane, ki bo med OI nudila zavetje približno dvema tretjinama gledalcev, bodo po igrah, ko bodo odstranili montažne sedeže, spustili.

london_getty

Olimpijski stadion bo sprejel 80.000 ljudi. © Getty Images

 
Posebnost stadiona pa ne bodo le montažni deli, temveč tudi "servisni del" za gledalce, saj bodo prodajalne spominkov, hrane in pijače v posebnih kapsulah, pritrjenih na zunanjo stran konstrukcije. Kot je na predstavitvi pojasnil glavni oblikovalec Rod Sheard, najverjetneje niti olimpijski ogenj ne bo gorel na stadionu, ampak mu bodo namenili prostor ob objektu. "Stadion bo predstavljal vse, kar smo zagovarjali že med našo kandidaturo: bo domiseln, zanosen in prenosljiv," je projekt pospremil predsednik organizacijskega komiteja londonskih iger Sebastian Coe in dodal: "Velikokrat govorimo o mejnikih, toda le redki bodo tako vznemirljivi, kot ta. To bo pravo gledališče za olimpijske in paraolimpijske igre, po njih pa vrhunski prostor za lokalne športne in druge potrebe."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.