Magazin > Film & Glasba & TV
224 ogledov

Po Mojci plagiatorka še Sanja?

1/2
Žurnal24 main
Potem ko se je zaradi plagiatorstva morala s pepelom posuti Mojca Mavec, je istega dejanja zdaj obtožena misica Sanja Grohar.

Groharjevo – nekdanjo miss Slovenije, Playboyevo zajčico, pevko in sploh deklico za vse – je 12. novembra Jonas Žnidaršič gostil kot komentatorko v dnevnoinformativni oddaji na spletni strani www.vest.si. Tam v rubriki Komentar gostijo različne ljudi, ki naj bi podali stališče o določeni temi. Na vrsti je bila problematika plesa v stavbi Kazina, Sanja pa je svoj komentar prebrala z vrsto sumljivih težav, ki so že dale slutiti, da ni avtorica besedila.


Dva (ista) pogleda na Kazino
Dekle namreč prihaja z Gorenjske, v komentarju pa
je med drugim govorila o Ljubljančanih v prvi osebi množine, napačno je naglasila priimek ljubljanskega podžupana, besedo klasicistično pa je spremenila kar v klasistično. Na spletni strani Drugi svet so podrobno primerjali Sanjin komentar z blogom, objavljenim na e-dnevniku . Blogerka Philia oziroma Maja Ratej je na začetku novembra obravnavala natanko isto temo – morebitno neprostovoljno selitev plesalcev iz Kazine. V njenem prispevku je nekaj besednih zvez, ki so presenetljivo podobne tistemu, kar je prebrala Groharjeva.

Po vrstnem redu si sledijo:
1. … klasicistični stavbi med Slovensko in Kongresnim trgom … vs. … klasicistična stavba med Slovensko cesto in Kongresnim trgom …
2. … živa, kot žgoleča … vs. … živa in žgoleča …
3. … stotine šolarjev, njihovih staršev … vs. … stotine otrok in njihovih staršev …
4. … tistih sivih ljubljanskih stavbač, mimo katerih se vsakodnevno … vs. … tistih otopelih
ljubljanskih stavbač, mimo katerih se Ljubljančani vsakodnevno …
5. … lepega dne v plesu protestno preplavili ljubljanske ulice … vs. ples je nekega dne
protestno preplavil ulice ….

Seveda je možno, da gre pri vsem skupaj za splet naključij. Pri Drugem svetu so se zato obrnili na odgovornega urednika Vesti Janija Severja. Njegov odgovor se glasi: "Podobnost med komentarjema vsekakor obstaja. Vendar obstajajo tudi precejšnje razlike. Tako v poantah kot v slogu pa tudi v vsebini. Obe avtorici pišeta o isti temi. Primerjave pa so tako rekoč klišejske. Vsaj kar zadeva film Poletje v Školjki. O tem, ali gre za plagiatorstvo ali ne, si v tem primeru ne bi upal soditi. Je pa povsem mogoče, da je zapis Philie služil Sanji kot inspiracija. Komentarji na Vesti so avtonomni prispevki, ki jih ne cenzuriramo. Ne želimo pa niti prevzemati odgovornosti za morebitne kazensko pregonljive trditve naših gostujočih komentatorjev. Če ocenjujejo, da je šlo v omenjenem primeru za plagiat, se prizadetim iskreno opravičujemo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.