Svet
4 ogledov

Argentinci dobili novo Evito

Najverjetnejša nova predsednica, senatorka Cristina Fernandez de Kirchner Žurnal24 main
V Argentini so se zaprla volišča. Sodeč po javnomnenjskih raziskavah bo Argentina dobila predsednico.

V Argentini so se ob 22. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča. Sodeč po javnomnenjskih raziskavah bo Argentina dobila predsednico, soprogo sedanjega predsednika Nestorja Kirchnerja, senatorko Cristino Fernandez de Kirchner. Za položaj se je na današnjih volitvah poleg nje potegovalo še trinajst kandidatov, ki pa naj ne bi imeli velikih možnosti. Njena glavna tekmeca sta nekdanja lepotna kraljica Elisa Carrio in nekdanji minister za gospodarstvo Roberto Lavagna.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi 54-letna Cristina Fernandez zbrala najmanj 20 odstotkov glasov več od preostalih kandidatov. Zadnje javnomnenjske raziskave ji pripisujejo 41 odstotkov glasov, medtem ko naj bi Carrova lahko upala na 15 odstotkov, Lavagna pa le na okoli 11 odstotkov.

Glede na argentinsko zakonodajo mora predsedniški kandidat za zmago v prvem krogu zbrati 45 odstotkov glasov volivcev oziroma 40 odstotkov glasov volivcev in desetodstotno prednost pred drugouvrščenim. V nasprotnem primeru se bodo argentinski volivci konec novembra še enkrat odpravili na volišča.

27 milijonov volilnih upravičencev bo sicer poleg predsednika države danes volilo tudi 130 od 257 poslancev spodnjega doma parlamenta in 24 od 72 senatorjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.