Magazin > Bizarno
21 ogledov

Na Siciliji osli pobirajo smeti

Sicilski "osli smetarji" so deležni radovednih pogledov. Žurnal24 main
V mestu Castelbuono na Siciliji so osli zamenjali smetarske tovornjake. Mestna uprava razlaga, da so s tem zmanjšali stroške, hkrati pa prispevali k boju proti podnebnim spremembam.

V mestu z 10.000 prebivalci že od februarja namesto štirih smetarskih tovornjakov za "odvoz" smeti skrbi šest oslov. Z zamenjavo smetarskih tovornjakov z osli "varčujemo, svet pa postaja lepši in manj onesnažen", je na spletnih straneh mesta zapisal župan Castelbuona. Osel stane približno 1200 evrov, stroški za njegovo prehrano in čiščenje pa na leto nanesejo okoli 2000 evrov. Za tovornjak je treba odšteti 30.000 evrov, vzdrževalni stroški pa na leto znesejo med 7000 in 8000 evri, ponosno dodaja župan.

Osli so doslej pobrali že skoraj 140 ton smeti. Delo opravljajo opremljeni z dvema lesenima škatlama, spremljajo pa jih smetarji, ki so jih preimenovali v "ekološke operaterje". Zgledu Castelbuona naj bi sledilo še nekaj mest v Kalabriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.