Šport
5 ogledov

Združeni v boju proti dopingu

Novi predsednik WADA John Fahey je v sklopu evropske turneje obiskal tudi Ljublj Žurnal24 main
John Fahey se je na srečanju v Ljubljani zavzel za bolj usklajen boj proti prepovedanim poživilom in dodal, da je spor med Evropo in preostalim svetom glede financiranja in delovanja WADA rešljiv.
John Fahey se je sestal s slovenskim ministrom za šolstvo in šport Milanom Zverom , ki med predsedovanjem Slovenije Evropski uniji (EU) usklajuje delo, predsednikom ruske športne federacije (raven ministrstva), nekdanjim legendarnim hokejistom Vjačeslavom Fetisovom , evropskimi predstavniki v vodstvu WADA in predstavniki Sveta Evrope.

Na volitvah za predsednika WADA konec lanskega leta je v Madridu prišlo do spora med Evropo in preostalim svetom, ki je grozil, da bi bil nadaljnji skupni boj proti prepovedanim poživilom ogrožen, vsi navzoči na srečanju pa so dejali, da je bil v slovenski prestolnici narejen velik korak naprej. "Srečanje v Ljubljani je bil spodbuden začetek mojega dela na čelu WADA. Zagotovil sem, da bom sodeloval z Evropo in drugimi v skupnem boju proti dopingu. Želimo pripraviti take mehanizme in strukture znotraj naše organizacije, ki bodo služili predstavnikom vladnih organizacij in športa. V dobrobit športa je pomembno, da z najodločnejšimi ukrepi zaustavimo vse, ki goljufajo in jemljejo prepovedana poživila. Zato moramo strniti naše vrste," je zatrdil Fahey na novinarski konferenci po srečanju.

"Poživila niso le v vrhunskem športu, ampak tudi v fitnes centrih po vsem svetu, tudi v športni rekreaciji, celo na šolskih tekmovanjih. Moramo poenotiti pravila in postopke ter kazni, da ustavimo kršitelje. Problem je kompleksen, vendar je svet veliko manjši, kot je bil v preteklosti. Mislim, da problem poenotenja boja proti prepovedanim poživilom ni tako zapleten, kot je videti, in je rešljiv," je prepričan Fahey.

Zver je dejal, da je pobudo za srečanje s predstavniki Evrope dal Fahey po tretji konferenci WADA lani novembra v Madridu, da bi strnili vrste v boju proti dopingu. "Z izidom sestanka sem izjemno zadovoljen. Fahey je izrazil pripravljenost za sodelovanje z Evropo, skoraj soglasno pa smo sprejeli tudi nekaj sklepov," je dejal Zver.

Dan pred obiskom Ljubljane se je John Fahey sestal s predsednikom MOK Jacquesom Roggejem. © AFP

 

Evropa tako ostaja enotno zavezana k boju proti dopingu v športu. "Želimo si še bolj poglobljeno sodelovanje z WADA ter večji poudarek na izobraževanju in informiranju o škodljivih učinkih dopinga, pa tudi na raziskovanju ter medvladnih in medresorskih usklajevanjih, ter poenotenje postopkov in izenačenje kazni v športu. Zavezali smo se za pomoč tretjim in nerazvitim državam, da bi dvignili njihovo raven boja proti dopingu. Pozvali smo k hitrejši ratifikaciji konvencije UNESCA v boju proti dopingu in uvedbi določil tega boja v zakonodajo držav. V Evropi bomo razmislili o vseh potrebnih spremembah WADA in jih nato tudi predlagali v želji, da bi bila WADA še učinkovitejša," je nanizal Zver.

"V Ljubljani smo naredili pomemben korak naprej pri gradnji zaupanja, ki je bilo v Madridu zamajano," je menila namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope Maud de Boer Buquicchio in nadaljevala: "Želimo poudariti našo zavezo v boju proti prepovedanim poživilom in ustvariti zaupanje z vodstvom WADA ter novim predsednikom. To nam je uspelo, saj Fahey zagovarja odprto politiko. Mislim, da je prišel čas, da se poenotimo vsi tisti, ki delamo na področju boja proti dopingu, zato je treba pregledati statut, postopke, organe in mehanizme WADA ter jih po potrebi spremeniti. Evropa igra zelo pomembno vlogo v boju proti dopingu v WADA na čelu s financiranjem in velikim številom laboratorijev. Vprašanje pa je, ali je naše odločanje enakovredno našemu prispevku."

Fetisov se je že v četrtek zvečer sestal z vodstvom Hokejske zveze Slovenije, najprej pa je spomnil, da ima Slovenija dolgo tradicijo v športu, tudi hokeju. "V športu se spopadamo z globalnim bojem proti dopingu. Treba je izvajati večje pritiske na vlade, saj številne države še niso podpisale konvencije, nekatere pa verjetno celo ne želijo biti del tega procesa. Želimo se še naprej združeno boriti proti prepovedanim poživilom, za kar so bili temelji narejeni med obiskom Faheyja v Ljubljani," je poudaril Fetisov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.