Magazin > Bizarno
19 ogledov

Kdo bo 32-milijontni obiskovalec?

Družba Turizem Kras bo skladno s koncesijsko pogodbo še 18 let upravljala z našo Žurnal24 main
Postonjska jama ta teden pričakuje jubilejnega obiskovalca. Medtem obeležuje tudi okroglo obletnico.

V Postojnski jami pričakujejo 32-milijontega obiskovalca. Njegov prihod v družbi obeležujejo od 27. oktobra do nedelje, 4. novembra, ko ga bodo razglasili na osrednji prireditvi v Koncertni dvorani Postojnske jame. Postojnsko jamo so za turiste prvič odprli leta 1819, že prvo leto je jamo obiskalo 114 gostov, v 188 letih pa je jama gostila že 32 milijonov obiskovalcev, so sporočili iz družbe Turizem Kras.

Od obiska Ferdinanda množični obisk jame
Ob drugem obisku avstrijskega cesarja Franca I. leta 1818 je takratni okrožni blagajnik Jeršinovič dal jamo še posebej osvetliti. Vanjo je poslal tri postojnske kočarje in eden od njih, Luka Čeč, je ob priliki splezal na gornji rob stene Velike dvorane in 14. aprila 1818 odkril notranje dele Postojnske jame, vse do Velike gore.

S tem odkritjem je Čeč odprl vrata kraškemu turizmu in dal pobudo za raziskovanje do takrat nepoznanega podzemeljskega sveta. Že 17. avgusta naslednjega leta so domačini v jamo peljali takratnega prestolonaslednika Ferdinanda. S tem obiskom so se turizmu vrata v postojnsko podzemlje na široko odprla. Istega leta so uvedli kontrolno knjigo obiskovalcev, iz katere je razvidno, da je Postojno že prvo leto obiskalo 114 gostov.

Letošnje leto v znamenju obletnic

Pred 150 leti, 11. marca 1857 sta ob odprtju južne železnice Ljubljana-Trst Postojnsko jamo obiskala cesar Franc Jožef in cesarica Elizabeta. Od blizu in daleč se je v Postojno zgrinjala množica ljudi, ki je želela biti v jami s cesarskim parom. Istega leta so bile odprte tudi Male jame, ko so jih v čast cesarskega para poimenovali Franz-Jožefova in Elizabetina jama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.