Avto
8 ogledov

Nova Zafira v Bologni

Nova opel zafira ponuja nove motorje, moderno zunanjost in udobno notranjost. Žurnal24 main
Opel bo v začetku decembra, ko svoja vrata odpira avtosejem v Bologni, premierno predstavil prenovljeno zafiro. Nov enoprostorec v novo modelsko leto vstopa z novimi motorji, bogatejšo opremo in z modernejšim videzom.

Druga generacija enega najbolj uspešnih oplovih modelov je bila predstavljena leta 2005. Od tedaj je novega lastnika našlo 450.000 modelov. Dovolj je dejati, da si je zafiro privoščil vsak deseti evropski kupec enoprostorca. Novi model bo moč kupiti februarja prihodnje leto.

Novosti v ponudbi motorjev so 1,6-litrski bencinar in dva 1,7 CDTI common-rail turbo dizelska agregata. Skupaj je kupcem na voljo enajst različnih pogonskih agregatov, vključno z CNG različico (Compressed Natural Gas), ki za pogon uporablja naravni plin. Obnovljeni 1,6-litrski motor po novem razvije 85 kW/115 KM, Porabi pa 7 l/100 km, kar v primerjavi s šibkejšim predhodnikom pomeni 4,3 odstotka manj. Višja je tudi končna hitrost, in sicer za 9 km/h, pospešek do 100 km/h je zmanjšan na 13,4 sekunde.



Nova motorja 1.7 CDTI s 81 kW/110 KM in 92 kW/125 KM bosta v standardni različici na voljo v kombinaciji z šeststopenjskim ročnim menjalnikom, štiricilindrsko tehnologijo in vgrajenim filtrom trdih delcev. Ob večjem navoru za 20 in 40 Nm, motorji iztisnejo občutno več moči, medtem, ko je emisija škodljivih plinov zmanjšana. Oba dizelska agregata v povprečju porabita 5,7 l/100 km.

Posebnost zafire je izboljšan sistem flex7, ki pomeni sedem sedežev v potniški kabini (ti pa omogočajo 39 sedežnih kombinacij). Elementi, ki pomembno vplivajo na vožnjo so sistem aktivnega podvozja IDSPlus (na voljo kot opcija) z elektronskim sistemom stalnega nadzora obese (CDC - Continuous Damping Control), sistemi ESP Plus in ABS. Izboljšan je nadzor stabilnosti prikolice, Opel pa je v razred kompaktnih enoprostorcev uvedel še sistem AFL (Adaptive Forward Lighting) prilagodljivih bi-ksenonskih prednjih svetil z dinamičnim obračanjem v zavojih. Tu so še panoramska streha, strešni nosilci in obilje elementov, ki pripomorejo k dodatnemu udobju med vožnjo.



Nova zafira se oblikovno ni veliko spremenila. Na prednjemu delu vozila prevladuje dvodelna prednja maska rešetkaste oblike, ki je sedaj v popolnosti kromirana. Več dinamičnosti prinaša nova obliko odbijačev z vgrajenimi meglenkami in novim stilskim izrazom v obliki črke "v". Zadnjico zaznamuje nova grafika svetil z dvema prozornima 3-D celicama v rdečih žarometih na zadku, obrobljenih s srebrno-belim okvirom. Obilje kroma je moč najti tudi v potniškem prostoru. Kromirani robovi okoli področja gumbov za radio in klimatsko napravo ter novi okrasni detajli na osrednji konzoli najprej padejo v oči. Različica cosmo prihaja z lakiranimi elementi na sredinski konzoli in dodatnimi okraski na volanskem obroču. Informativnemu sistemu s funkcijami Navi, CD, DVD in mp3 so priloženi stereo priključki za zunanjo audio opremo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.