Magazin
25 ogledov

Skupina X izbrala najboljšo belo zvrst

Žurnal24 main
Tako kot vsak mesec so tudi v oktobru člani Skupine X "prekrižali kozarce", in sicer v gostilni Gorjanc na Brezovici pri Ljubljani. Iz kozarcev so se tokrat nasmihale bele zvrsti oziroma beli cuveeji.

Vedno bolj in bolj jasno postaja, da je Slovenija v prvi vrsti bela in ne rdeča dežela, oziroma je – povedano drugače – kvaliteta naših belih vin tako visoka, da so na nas vedno bolj pozorni tudi največji svetovni vinski strokovnjaki in pisci. Ti Slovenijo opisujejo kot "malo deželo z velikimi načrti in s potencialom postati velika", zato je bilo pričakovati izjemno izenačen boj in visoke ocene.

In tako se je tudi zgodilo – 18 ocenjevalcev je ocenilo 26 vin: 10 iz Goriških brd, ki so jih zastopali vsi prvi naslovi, 8 iz Štajerske, tri iz Vipavske doline, dve iz Slovenske Istre ter tri iz Italije. Kot vedno se tudi tokrat pred koncem ocenjevanja ni vedelo, katera vina so v konkurenci. Kljub temu so pričakovali, da bo zmagovalec iz Brd – vprašanje je bilo le, iz katere strani – slovenske ali italijanske (natančneje iz Oslavja, kraja tik ob slovensko-italijanski meji, kjer nekaj naših zamejskih rojakov s svojimi belimi kreacijami buri domače in tuje vinske duhove). Tokrat je zmaga ostala doma, v Brdih, na Plešivem pri Borutu Blažiču, ki je za svojega belega Blaža prejel 89 točk, kar je dve več kot drugo uvrščeno vino Uroša Rojaca, ki je glede na svoj ekstravagantni slog z drugim mestom prijetno presenetil, in tri več kot Radikonova zvrst Oslavje.


Najboljše bele zvrsti po oceni skupine X:


1. mesto: Blaž beli, 2003, Blažič, Vinorodni okoliš Goriška brda
(zvrst sort: beli pinot in chardonnay)
2. mesto: Stari d'Or, 2004, Rojac, Vinorodni okoliš Slovenska Istra
(zvrst sort: chardonnay, sivi pinot, malvazija in muškat)
3. mesto: Oslavje, 2001, Radikon, italijanska Brda
(zvrst sort: chardonnay, sivi pinot, sauvignon)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.