Gorenjska
520 ogledov

Na Gorenjskem doslej 270 vlog za začasno zaščito

Ukrajina begunci otroci Profimedia Fotografija je simbolična.
V teh dneh iz številnih evropskih držav poročajo o valu beguncev iz Ukrajine. Na Gorenjskem pa so, kot nam danes pojasnili s Policijske uprave Kranj, v zadnjem tednu zaznali upad vlog za začasno zaščito.

Od 10. marca 2022 naprej je na Policijsko upravo Kranj vložilo vlogo za začasno zaščito 270 beguncev iz Ukrajine. Samo na Policijski postaji Kranj, ki pokriva Mestno občino Kranj in občine Cerklje, Naklo, Šenčur, Preddvor in Jezersko, je bilo sprejetih 71 vlog.

"Podatkov, ki so vezani na posamezno občino, nimamo. V zadnjem tednu pa smo zaznali upad podanih vlog," je odgovoril na naša vprašanja o beguncih iz Ukrajine mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj.

Pred enim tednom, 18. marca, naj spomnimo, je bilo po podatkih policije na Gorenjskem nekaj manj kot 200 državljanov z vojnega območja Ukrajine, ki so zaprosili za začasno zaščito oziroma za azil, od teh več kot 20 na območju Kranja.

Begunci lahko podajo vlogo za začasno zaščito, s katero si na podlagi Sklepa o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine, pridobijo določene pravice. To vlogo lahko podajo tako na pristojni policijski postaji kakor tudi na upravni enoti.
A kot pravi mag. Bojan Kos, je po oceni policije večina vlog za začasno zaščito podanih na policijskih postajah, ki jih osebe načeloma podajo ob prijavi bivanja.

Prijava bivanja na pristojni policijski postaji je sicer potrebna v treh dneh po vstopu, razen če se oseba nastani v hotel, hostel, turistične kapacitete in podobno.
Če tujec ne prijavi bivanja v treh dneh po prestopu meje, je v prekršku. Tovrstnih prekrškov pa policija na Gorenjskem pri državljanih Ukrajine trenutno ne zaznava, je še poudaril mag. Bojan Kos.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.