Magazin
2 ogledov

Avtomobili Andyja Warhola

Andy Warhol med oblikovanjem avtomobilov po svojem okusu. Žurnal24 main
V dunajski galeriji Albertina bodo 22. januarja odprli razstavo z naslovom Andy Warhol. Avtomobili.

Predstavljena bodo dela iz zbirke Daimler, ki jih ob Warholu podpisujejo Robert Longo, Sylvie Fleury in Vincent Szarek. Razstava bo odprta do 16. maja, je mogoče izvedeti na spletni strani galerije.

Vsem izbranim delom je skupno raziskovanje zgodovine, tipov in oblikovanja avtomobilov Mercedes-Benz. V središču razstave bo 35 slik na svilo Andyja Warhola (1928–1987) iz serije Avtomobili, v kateri se je umetnik ukvarjal z osmimi izbranimi tipi avtomobilov znamke Mercedes. Ta pozna Warholova serija je sicer ostala nedokončana. Po dveh desetletjih jo je zdaj spet mogoče videti v celoti.

Ob njej bodo na ogled risbe in slike ameriškega slikarja in kiparja Roberta Longa (1953) in videi švicarske umetnice Sylvie Fleury (1961). Fleuryjeva v svojih videih preplete mit legendarnega avtomobila Mercedes-Benz z nekaterimi sodobnimi idejami iz sveta umetnosti in mode.

Ameriški umetnik Vincent Szarek (1973) pa je pri svojem delu elemente avtomobila Mercedes-Benz SLR uporabil kot izhodišče za skupine skulptur. Te je digitalno razvil kot obliko sodobne risbe, ki jo je mogoče videti s 3D-programi, je še zapisano na spletni strani galerije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.