Magazin
0 ogledov

Enciklopedija o temni plati človeštva

Pred drugo svetovno vojno in med njo je v nacističnih taboriščih umrlo več milij Žurnal24 main
Izšel je prvi zvezek enciklopedije o nacističnih taboriščih in getih. Na enem mestu bo zbranih kar 20 tisoč zloglasnih imen, ki zaznamujejo eno od najtemnejših poglavij v človeški zgodovini.

Projekta se je lotil Muzej holokavsta v Washingtonu (United States Holocaust Memorial Museum). Enciklopedija v sedmih delih bo vsebovala "prvi obširni pregled vseh znanih nacističnih taborišč in getov" med letoma 1933 in 1945, je sporočil muzej.

Vodja projekta Geoffrey Megargee je dejala, da je bilo nacističnih taborišč precej več, kot so poznavalci sprva verjeli. Enciklopedija bo zdaj na enem mestu v angleščini združila podatke, ki so bili raztreseni na milijonih strani neizdanega in arhivskega gradiva v različnih jezikih. Preostalih šest zvezkov bodo predvidoma izdali do leta 2018.

Direktor muzejskega centra za raziskave holokavsta Paul Shapiro pa je enciklopedijo označil za "nepogrešljiv vir za raziskovalce holokavsta".

"Muzej je zavezan k ohranjanju zavesti o holokavstu v vseh njegovih razsežnostih, še posebej zdaj, ko je vse več zanikanj, da je holokavst zgodovinska resnica," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.