Magazin > Lepota & telo
244 ogledov

Bi si radi iz telesa izsesali maščobo?

Najprimernejši in najpogostejši predeli za izvedbo posega liposukcije so podbrad Žurnal24 main
Telovadba, masaža in kozmetična sredstva maščobno tkivo razgradijo samo površinsko. Če želite maščobne celice odstraniti trajno, pa je potreben kakšen drug ukrep: na primer liposukcija.

Liposukcija je postopek, s katerim iz telesa (trajno) izsesajo maščobo. Kako poteka? V majhen rez na koži vstavijo cevko, nato pa zdravnik s pomočjo vakuuma izsesa maščobno tkivo. Maščobne celice so tako s tega dela telesa dokončno odstranjene. Seveda ob primernem prehranjevanju in telesni dejavnosti.

Poleg tradicionalne liposukcije obstajata tudi hidroliposukcija in ultrazvočna liposukcija, ki sta manj agresivni, še posebej slednja.

Hidroliposukcija
S to metodo se v področje, kjer imate odvečno maščobo, vbrizga fiziološka raztopina, ki vsebuje sredstvo za krčenje kapilar. Maščobno tkivo je tako najprej prepojeno z mešanico fiziološke raztopine in lokalnega anestetika ter šele nato izsesano. Tako se zmanjšajo pooperativne podplutbe in otekline.

Ultrazvočna liposukcija
Za odstranjevanje večjih količin maščobe se včasih uporablja novejša, ultrazvočna liposukcija, s katero maščobo pred izsesavanjem utekočinijo. Pri tej metodi maščobne celice razbijejo z laserjem. Tako je cevke mogoče lažje vstaviti v telo, saj je maščoba utekočinjena, zato je ta metoda zelo primerna za področja, kje je maščoba zelo trda – to so boki, hrbet, moške prsi in področje okoli popka. Ta vrsta liposukcije lahko traja dve do štiri štiri ure dlje kot tradicionalna liposukcija.

Potrebna je anestezija
Liposukcijo izvajajo v splošni anesteziji (če je poseg obsežen, na primer na trebuhu oziroma na stegnih). Ko pa se maščobne celice odpravljajo z manjšega področja (okoli kolena, podbradka in podobno), operacija poteka v lokalni anesteziji.

Kaj sledi po posegu?
Po posegu bolnik čez predel, kjer je potekala liposukcija, obleče posebno kompresivno obleko (steznik). Nositi ga je treba približno šest tednov. Že sedmi dan po liposukciji je zaradi limfne drenaže in boljše prekrvitve priporočljiva masaža. Masaža blagodejno vpliva na izginjanje oteklin. Večina ljudi lahko vstane in se giblje že takoj po posegu. K normalnim dejavnostim se lahko vrnete, takoj ko se počutite dovolj dobro, navadno pa to traja do deset dni. V tem času se lahko vrnete tudi na delo (večji kot je poseg, daljši je čas okrevanja).

 
 

Prehrana vpliva na obseg maščobnih celic. Če ima kdo veliko maščobnih celic na stegnih in manj na prsih, bo v predelu stegen vedno debelejši kot drugod.

 
Zakaj in kdaj liposukcija?
Glavni namen liposukcije je preblikovanje določenega dela telesa in NE zmanjšanje telesne teže. Pogosteje je uporabljena v primerih, kadar se problematični deli telesa ne odzovejo na dieto ali telovadbo. Najprimernejši in pogosti predeli za izvedbo posega liposukcije so obraz (podbradek), vrat, trebuh, hrbet, zadnjica, noge in zgornji del rok.

Pogosti stranski učinki
  • Začasno otekanje, modrice, občutljivost in otrplost na področju izvajanja posega.
  • Draženje in brazgotina na področju, kjer je bila cevka vstavljena v kožo.
  • Napihnjena in valovita koža: koža se navadno skrči v nekaj mesecih. Pri določenih ljudeh pa lahko koža celo ostane ''prevelika''.

Redkejši stranski učinki
  • Trajna sprememba barve na koži, kjer so odstranjene maščobne celice.
  • Neenakomerna površina kože na področju posega.
  • Infekcija. V določenih primerih mora bolnik vzeti antibiotik, in sicer pred ali po posegu, da bi preprečili infekcijo.
  • Poškodba živcev in kože. Vročina pri ultravijolični liposukciji lahko opeče kožo in poškoduje tkivo pod njo.
  • Velika izguba krvi in tekočine, kar lahko privede do šoka.
  • Lahko se naredijo maščobni ali krvni strdki, ki lahko pripotujejo do pljuč, kar postane smrtno nevarno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.