Zamenjajte testenine za te rezance
Izločanje ogljikovih hidratov ne pomeni, da se morate odreči vsej hrani, ki jo imate radi. Hrepenite po testeninah? Registrirana dietetičarka Abbey Sharp predlaga, da svojo tradicionalno skledo testenin zamenjate s spiraliziranimi bučkami. "Obsedena sem z uporabo bučk kot rezancev. To je odličen način za dodajanje vlaknin in antioksidantov, medtem ko zmanjšate kalorije in ogljikove hidrate," pravi.
Avokadovo in kokosovo olje
Strokovnjakinja za prehrano dr. Carolyn Dean je velika oboževalka nadomeščanja ogljikovih hidratov z zdravimi maščobami. Njeni glavni sestavini: avokadovo in kokosovo olje. "Avokadovo in kokosovo olje vam bo pomagalo ohraniti občutek sitosti, hkrati pa bosta zagotovila pomembna hranila," je dejala.
Izberite temno čokolado
Življenje brez tort, piškotov in peciva ne pomeni nujno življenja brez uživanja sladkarij. "Namesto sladic z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov začnite uživati temno čokolado ali kakav, sladkano s stevio, kot zdravo poslastico," predlaga dr. Dean: "Ne samo, da temna čokolada vsebuje malo ogljikovih hidratov, ampak ima tudi veliko magnezija, minerala, ki ga pogosto izgubite, ko zmanjšate vnos ogljikovih hidratov in je ključnega pomena za ohranjanje zdravja."
Vključite beljakovine v vsak obrok
Hrepenenje po ogljikovih hidratih lahko pogosto signalizira, da manjka nekaj drugega, pravi registrirana dietetičarka Adina Pearson: "Vključitev dobrega vira beljakovin v obroke pomaga, da se počutimo bolj zadovoljni med obroki in pomaga pri trenutni sitosti. Nekaj drugega mora zapolniti vrzel in to delo dobro opravijo beljakovine. Piščanec, ribe, meso, tofu, fižol, jajca, skuta – vsi so odlični viri beljakovin."
Založite se z zelenjavo
Tudi nalaganje več zelenjave na krožnik je odličen način, da zaužijete manj ogljikovih hidratov, ne da bi ostali lačni, še piše portal Heraldweekly.com.
dezurni@styria-media.si