Magazin > VIP
452 ogledov

To so koncerti, ki so bili tarče terorističnih napadov

Taylor Swift Profimedia
V zadnjih dneh zaradi teroristične grožnje odmeva odpoved koncerta Taylor Swift.

Kar trije dunajski koncerti turneje Eras pevke Taylor Swift so bili odpovedani zaradi načrtovanega terorističnega napada. Oboževalci, ki naj jih bi bilo 65 tisoč na vsakem koncertu, so obupani, saj so na koncert čakali več let. Dva osumljenca so aretirali. Glavni osumljenec je 19-letni avstrijski državljan, ki naj bi prejšnji mesec obljubil zvestobo Islamski državi. Oblasti so pri njem našle kemične snovi. Drugega osumljenca so prijeli na Dunaju.

Koncerti so bili vedno glavna tarča teroristov, ki želijo povzročiti čim večjo škodo. Tako je 22. marca letos v koncertno dvorano v Moskvi vdrlo več zamaskiranih napadalcev, ki so zažgali stavbo in ubili 145 ljudi. Ranjenih je bilo več kot 500. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Obtožena je četverica, grozi jim dosmrtni zapor. Na sodišče so jih varnostniki pripeljali obnemogle, saj so jih očitno mučili z elektrošokom. 

Moskva napad | Avtor: Profimedia Profimedia

Od leta 1996 do leta 2020 je bilo po vsem svetu zabeleženih najmanj 33 primerov poskusov ali izvedenih terorističnih napadov na koncerte, večinoma z bombnimi napadi, manj pogosto s strelnim orožjem. 

Leta 2015 se je zgodil teroristični napad v Parizu s strani treh skupin teroristov, ki so izvedle sedem napadov in ubile 130 ljudi, največ na koncertu metal skupine v dvorani Bataclan, kjer je bilo 1500 ljudi. Napadalci so tam streljali in brezglavo metali granate. Kasneje so ugotovili, da je napade organizirala teroristična celica v Belgiji. Marca 2016 so prijeli Salaha Abdeslama, ki je odigral ključno nalogo pri organizaciji napadov. Obsojen je na dosmrtno ječo.

Salah Abdeslam | Avtor: Profimedia Salah Abdeslam Profimedia

Prvega oktobra leta 2017 je v Las Vegasu protivladni skrajnež iz hotelske sobe streljal na obiskovalce glasbenega festivala Route 91 Harvest, pri tem ubil 58 ljudi in jih ranil več kot 850. 64-letni Stephen Craig Paddock se je ubil, preden so prišli policisti.

Las Vegas napad | Avtor: Profimedia Profimedia

Leta 2017 je odjeknila eksplozija na koncertu Ariane Grande v Manchestru. Razstrelil se je 22-letni napadalec in ubil 22 ljudi, še več kot 100 je bilo poškodovanih. Poleg žrtev je dejanje prizadelo tudi pevko, ki je nekaj let kasneje priznala, da je zaradi dogodka preživljala hude stiske.

Ariana Grande napad | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 08:33 10.avgust 2024.

    Pri nas imamo cigane kot povod za terorizem..

  • Avatar karjola
    karjola 07:38 10.avgust 2024.

    To so tisti inženirji in doktorji zaviti v rjuhe

Sorodne novice